Sok csúszás után jövőre mégis jön az EDR?

Az informatikai tárca remélhetőleg még novemberben kiírhatja a készenléti szervek kiszolgálására szolgáló egységes digitális rádiótávközlő rendszerre (EDR) vonatkozó pályázatát – közölte Pesti István miniszteri biztos a parlament informatikai bizottsága előtt tegnap. A tender kétlépcsős lesz, s a pályázónak nemzetbiztonsági okokból új vállalatot kell létrehoznia. Budapesten egy év múlva már működhetne a hálózat, amelyet aztán kiterjesztenének az egész országra.

Kovács Kálmán miniszter azt hangsúlyozta, hogy nem állami beruházásként valósulna meg az új infrastruktúra, hanem az állam különféle szervei (BM, Mentőszolgálat, VPOP, katasztrófavédelem, a büntetés-végrehajtás, a nemzetbiztonsági szolgálatok, s esetleg a Paksi Atomerőmű és a Ferihegyi repülőtér) megvásárolnák a pályázat nyertesétől a szolgáltatást. Ennek éves költségét nem árulták el; először a 2006-os költségvetésben kell elkülöníteniük a tárcáknak erre jelentősebb összeget, mivel ekkorra jelennének meg elsőként a szolgáltatás költségei.

A pályázat során fontos szempont lesz, hogy az állam milyen módon vásárolhatja vissza az infrastruktúrát, s az is kiemelt figyelmet kap, hogy a pályázó milyen mértékben hasznosítaná a meglévő állami erőforrásokat. Rogán Antal, a bizottság elnöke arra kérdezett rá, hogy mi a biztosíték az időpontok betartására, hisz az elmúlt két évben is számos alkalommal kitűztek határidőket, amelyeket nem sikerült betartani. Pesti elmondta, hogy a mostani kormányváltást követően az új miniszterelnök is megerősítette, hogy el kell készíteni a rendszert, ráadásul további jogszabályi akadálya sincs már a lebonyolításnak, így a mostani határidő valóban tartható.

Azóta történt