A svéd kalózok állami támogatást kaptak a kormányzattól

A világ egyik legismertebb kalózszervezete, a Pirate Bay már régóta dédelget politikai ambíciókat, szeretnének bejutni a helyi és államközi törvényhozói testületekbe – s erre kedvező körülmények esetén talán meg is van az esélyük –, ezért hozták létre a nemzetközi mozgalmat elindító Svéd Kalózpártot, melynek van egy ifjúsági tagozata is, az Ung Pirat (Fiatal Kalózok), amely a TorrentFreak tegnapi tudósítása szerint több mint 1,3 millió svéd korona (kb. 33,6 millió forint) dotációt kapott a kormányzat ifjúsági politikai szervezeteket támogató alapjától.

Az ifjúsági ügyekért felelős testület (Ungdomstyrelsen) által megítélt összeg a hivatalos taglétszám (1280) alapján jár a szervezetnek, bár a TorrentFreak szerint valójában jelenleg 4872 tagja van az Ung Piratnak, ahonnan két jelölt is indul a júniusi európai uniós választásokon.

A döntést nem mindenki fogadta lelkesedéssel, így például a nemzetközi kiadói szövetség (International Federation of the Phonographic Industry – IFPI) helyi igazgatója, Lars Gustaffson megdöbbent: szerinte meglepő, hogy az állam egy olyan, illegális tevékenységet folytató szervezet képviselőinek juttat támogatást, akik folyamatosan meglopják az államkasszát. Ezt a kifogást Per Nilsson, az Ungdomstyrelsen általános igazgatója visszautasította, s azzal érvelt, hogy véleményük szerint az Ung Pirat a szerzői jogi törvények megváltoztatását tűzte ki céljául, s ez egy méltányolandó vélemény és törekvés.

Az Ung Pirat egyébként a legdinamikusabban bővülő ifjúsági politikai csoportosulás Svédországban, az elmúlt két év alatt ők lettek a mérsékeltek (Moderat) és a szociáldemokraták után a harmadik legnagyobb ifjúsági politikai pártszervezet, így megelőzik a kereszténydemokraták hasonló mozgalmát is. Nilsson szerint ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni, valamint azt sem, hogy a politizálást új szempontokból szemlélő Kalózpártnak is mind nagyobb esélye van a parlamentbe jutásra.

Azóta történt

Előzmények