Nem lesz több per fájlcserélők ellen

Taktikát vált az amerikai lemezkiadók szövetsége: a RIAA a jövőben nem fogja bíróság elé citálni az illegális fájlcserén kapott felhasználókat, inkább az internetszolgáltatókkal működik együtt, és egyszerűen lekapcsoltatja a notórius kalózkodók hozzáférését. A stratégiaváltásról először hírt adó Wall Street Journal beszámolója rámutat, hogy a kiadók 2003 óta nagyjából 35 000 magánfelhasználó ellen indítottak pereket, melyek az esetek java részében peren kívüli megegyezéssel zárultak. A bírósági eljárástól megszeppent internetezők átlagosan 3500 dollár kártérítés kifizetését vállalták, de ez az összeg nem fedezte a RIAA jogi kiadásait sem, ezért a jogtulajdonosoknak semmi sem jutott belőle.

Hirdetés

Az ügyek jogi útra terelésének kritikusai arra is rámutatnak, hogy a perek hatására egyáltalán nem szorult vissza a fájlcsere. Ráadásul volt néhány nagy nyilvánosságot kapott eset – több egyedülálló anya, egy 13 éves kislány, sőt egy halott asszony ellen is indult eljárás –, amely tovább rombolta a szervezet amúgy sem túl masszív renoméját.

A RIAA azt reméli, hogy az új taktika – amely az Új-Zélandon és Franciaországban már elfogadott, de a világ több országában is mérlegelés alatt lévő „három csapás” elvhez hasonlóan fog működni a gyakorlatban – hatékonyabb lesz az internetes kalózkodás visszaszorításában. Az internetszolgáltatókkal kötött előzetes megállapodások szerint a RIAA e-mailben fogja figyelmeztetni azt az ISP-t, amelynek előfizetőjét azon kapja, hogy illegálisan oszt meg jogvédett tartalmakat a hálózaton. A szolgáltató ez alapján felszólítja majd ügyfelét, hogy hagyjon fel a megosztással. Ha nem teszi meg, további egy-két – esetleg sávszélesség-korlátozással összekötött – figyelmeztetés után aztán lekapcsolja a hozzáférést. A RIAA azt állítja, hogy elviekben már több internetszolgáltatóval is megállapodott, igaz, azt nem árultak el, hogy melyek ezek.

Új pereket magánfelhasználók ellen már augusztus óta nem indítottak, de a folyamatban lévő eljárásokat végig fogják vinni – közölték.

Magyarországon ez nem újdonság

Nem annyira közismert, de Magyarországon már évek óta ugyanolyan módszerrel szankcionálják az internetszolgáltatók a notórius film- és szoftverkalózokat, mint ahogy a RIAA küzd mostantól a zenemegosztók ellen. Ha egy magyar internetszolgáltatót keresnek meg a jogtulajdonosok azzal, hogy egy előfizetője illegális tartalmakat oszt meg – ne feledjük: itthon a letöltés nem ütközik törvénybe! –, először az ISP általában figyelmezteti az ügyfelet, és felszólítja a jogsértés megszüntetésére. Ha aztán adott határidőn belül nem hagy fel a jogsértéssel, le is kapcsolhatják a hálózatról. Ennek a lehetősége általában szerepel az internetszolgáltatás Általános Szerződési Feltételeiben (ÁSZF). (Egy korábbi ilyen esetről lásd Letiltott ADSL című cikkünket.)

A jogtulajdonosok jogsértés gyanúja esetén a felhasználó IP-címének beazonosításával jutnak el a szolgáltatóhoz – az hogy melyik szolgáltató melyik címtartományt használja és osztja ki a felhasználói között, nyilvános –, és szólítják fel a szükséges lépések megtételére. Ilyen esetekben nem csupán az IP-címet adják át, hanem az illegális használat időpontját és a fájlcserélő hálózatban esetlegesen megadott felhasználónevet is.

Azóta történt

Előzmények