1912. június 23.

Londonban megszületett az Indiában fogant Alan Mathison Turing brit matematikus, a modern számítógéptudomány egyik megalapozója. Fontos szerepet játszott az algoritmus és a számítógépes adatfelgozás alapelveinek lefektetésében (Turing-gép). A második világháború idején részt vett a német katonai rejtjelezés megfejtésében, élete utolsó szakaszában pedig a kémia mellett az épülő digitális számítógépekkel foglalkozott.

Turing

Turing
Alan Turing szobra a Bletchley Parkban

Előzmények

 • 1954. június 8.

  Lakásában takarítója megtalálja a számítástechnika egyik legnagyobb alakjának, Alan Turingnak a holttestét. Halálának oka máig tisztázatlan, annyi bizonyos, hogy ciánmérgezésben hunyt el. A hivatalos vélemény szerint a cián egy almában volt, ám a legenda a mai napig él: nem tudni, hogy öngyilkosság, esetleg baleset történt, vagy pedig a homoszexualitása miatt zsarolhatónak tekintett tudós állambiztonsági okokból elkövetett gyilkosság áldozata lett.

 • 1954. június 7.

  Wilmslow-i házában ciánmérgezés következtében meghalt Alan Turing, a számítástechnika történetének egyik legnagyobb alakja. Halálának körülményei máig tisztázatlanok, a hivatalos álláspont szerint a homoszexualitása miatt hormonkezelésre ítélt tudós öngyilkosságot követett el.

 • 1938. május 16.

  Az USA Nebraska államában, Hastingsben megszületett Ivan Edward Sutherland, akit később az „interaktív grafikus számítógépkezelés atyja” címmel ruháztak fel. A még igen fiatalon, 1963-ra elkészített PhD-dolgozatában vázolt, majd később meg is valósított elképzeléséért, a Sketchpadért, mely a grafikus tervezői programok, illetve a virtuális valóságok útját nyitotta meg, 1988-ban Sutherland megkapta a rangos Turing-díjat.

 • 1950. május 10.

  A brit Nemzeti Fizikai Laboratóriumban, az Alan M. Turing tervei alapján megépített Pilot ACE számítógépen lefuttatják az első programot. A Pilot ACE a világ első öt számítógépének egyike volt, s Turing kiszállása után többek között Ted Newman, Jim Wilkinson és Donald W. Davies vettek részt a gép megtervezésében és megépítésében.