Júliustól olcsóbb lesz az adatroaming

Az Európai Parlament szerdán rábólintott arra a Viviane Reding távközlési biztos által előkészített javaslatra, mely előirja a roaminghívások díjainak további csökkentését, és a tagállamok területén szabályozottá és roamingkörnyezetben a jelenleginél lényegesen olcsóbbá teszi a mobilinternet használatát és az SMS-küldést is. Amennyiben a Miniszterek Tanácsa is jóváhagyja a döntést, július 1-jétől a hívásindítás kiskereskedelmi ára nettó 46 centről 43 centre, a hívásfogadásé pedig nettó 22 centről 19 centre csökken, és a hívásfogadásnál, valamint a hívásindításnál is a jelenlegi, általában percalapú számlázást a másodpercalapú váltja fel az első 30 másodperc után – írja a döntést üdvözlő Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) közleménye.

Itthon drágulás jöhet

A roamingszabályozás 2007-es bevezetése óta a hívásindítás és -fogadás ára mintegy 40-60 százalékkal csökkent. Jelenleg a három hazai szolgáltató ügyfeleinek az EU területén barangolva a hívásindítás legfeljebb 127,4 Ft-ba, a hívásfogadás pedig percenként legfeljebb bruttó 60,9 Ft-ba kerülhet A döntés hatására nyáron tovább csökkenhetnek az árak az unió országaiban, Magyarországon a forint-euró árfolyam-emelkedés és a kilátásba helyezett áfaemelés miatt mégis drágulás várható. A hívásfogadás és a hívásindítás ára a következő két évben újabb 3-3 centtel csökken majd.

A végső elfogadás után a roamingszabályozásba új elemként kerülő SMS-szabályozás hatására július elsejétől a rövid szöveges üzenetküldés az unió tagállamaiban legfeljebb nettó 11 eurocentbe kerülhet. Jelenleg az EU-országokban tartózkodva az SMS-küldés a magyar szolgáltatóknál bruttó 80-110 Ft-ba kerül, ez júliustól várhatóan mintegy 50-60 százalékkal lesz olcsóbb.

Megabájtonként legfeljebb 1 euró

Július 1-jétől szabályozott lesz a mobilinternet barangolási tarifája is. Itt a nagykereskedelmi árat szabályozza az EU, ami legfeljebb 1 euró lehet megabájtonként. Az EP által elfogadott javaslat alapján ez a díjmaximum 2010. július 1-jétől 80 eurocentre, 2011. július 1-jétől pedig 50 eurocentre csökken majd. A felmérések szerint jelenleg a nagykereskedelmi árak 3-5 euró között mozognak megabájtonként, így a szabályozás hatására várhatóan az SMS árcsökkenésénél is nagyobb mértékben esik majd az egyre népszerűbb mobilinternet kiskereskedelmi ára.

Az uniós szabályozás csak az EU tagállamainak szolgáltatóira vonatkozik, így több szomszédos, illetve unión kívüli államban ennél lényegesen drágábbak lehetnek a szolgáltatások. Roamingkörnyezetben a hívásfogadásáért is fizetni kell, ugyanakkor az SMS esetében csak a küldés kerül pénzbe. A belföldön használt mobilinternet-előfizetések általában csak a belföldi használatra vonatkoznak, ezért utazás előtt érdemes tájékozódni, hogy milyen roamingra kihegyezett mobilinternet csomagokat kínálnak a szolgáltatók – áll az NHH közleményében.

Az aktuális roamingtarifákról az NHH által működtetett Tantusz oldalon lehet tájékozódni.

Azóta történt

Előzmények