Hat és fél milliót számláztak ki két és fél óra netezésért

(Infobulvár) A Slingbox egy igen népszerű szolgáltatás a tengerentúlon, s nem csoda, hiszen lehetővé teszi, hogy a felhasználó vezeték nélküli kapcsolat segítségével nézhesse mobil eszközén a kábeles vagy műholdas tévéadásokat, melyekre van előfizetése az otthonában. Ám ezzel is lukra lehet futni, ahogy egy amerikai példa bizonyítja.

A Chicago Sun-Times-nak írta meg egy előfizető keserves történetét. Az illetőnek volt egy korlátlan letöltést biztosító előfizetése a Slingboxra, ám egy szerencsétlen hiba következtében horribilis számlát sikerült összehoznia.

Wayne Burdick novemberben egy karib-tengeri útra készült, ám a hajó, mellyel útnak indult, még a miami kikötőben tartózkodott, ezért a kihajózásig, úgy gondolta, kihasználja előfizetését, s megnézi a Chicago Bears meccsét. A Slingbox segítségével rácsatlakozott otthoni számítógépére, mely biztosítja, hogy az interneten keresztül a kábeltévé jelei eljussanak a laptopjára. A nevezett úr meg is nézte a meccset, két és fél órán át csatlakozott a hálózathoz, majd – mivel a hajó indulni készült, s az Egyesült Államok területét elhagyva roppant drága az adatroaming, két cent kilobájtonként – kikapcsolta a számítógépet és a mobiltelefont.

A meglepetés akkor érte, amikor két hét múlva hazatért, és otthon az AT&T, az USA legnagyobb szolgáltatójának számláján nem a szokásos 220 dollár szerepelt, hanem közel 28 ezer (jelenlegi árfolyamon: körülbelül 6 millió 400 ezer forint).

Ez a hatalmas összeg úgy jött ki, hogy míg az úr a hajó fedélzetén tartózkodott, mobiltelefonja nem az AT&T hálózatára kapcsolódott közvetlenül, hanem a készülék automatikusan rácsatlakozott a fedélzeti hálózatra, s ezen keresztül lépett az internetre. Ám a hajó hálózata nemzetközinek számított, így a külföldi adatroamingtarifát számolta a szolgáltató. Az automatikus rendszer ugyan többször is igyekezett figyelmeztetni a felhasználót, hogy átlépett egy külföldi hálózatba, ám mivel ő a tévét nézte, a kiküldött SMS-eket nem vehette észre.

Az még nem világos, hogy miért nem kapcsolták le a fedélzeti hálózatot amikor kikötöttek – a The Register szerint ez a szokás, épp azért, hogy megelőzzék a kavarodásokat. Az AT&T igyekezett méltányos lenni, s felajánlotta az előfizetőnek, hogy 28 ezer helyett fizessen 6000 dollárt (kb. egymillió-négyszázezer forint).

Azt már le se kéne írni, hogy a „kis színes” történet – melynek pandanjai azért bőven megtalálhatóak nálunk is – ismételten az adatroaming jelenlegi árszabásának tarthatatlan voltára világít rá.

Azóta történt

Előzmények