A drága mobilnettől óvja a fogyasztókat az NHH

Új szolgáltatásokkal bővült a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) tájékoztató, szolgáltatáskereső és tarifakalkulátor honlapja, a TANTUSZ – jelentette be szerdai sajtótájékoztatóján Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK).

Most már a honlapon az „Internet" alkalmazás részeként megjelennek a mobilszolgáltatók 3G-s ajánlatai, a „Televízió" alkalmazás kibővült a csatornakínálattal, és elindult a TANTUSZ „Több az egyben" is. Ez utóbbi alkalmazás az összecsomagoltan kínált double/triple play szolgáltatásokat, illetve az egy földrajzi helyen, egy szolgáltató által külön kínált, de akár együtt is igénybe vehető szolgáltatásokat vonultatja fel, megkönnyítve a fogyasztóknak a választást.

Takács Péter tájékoztatóján elmondta, hogy a mobiltelefon-előfizetéshez járó „Start" csomagok forgalmi díjai nagyon magasak. Így ha nem figyelünk, az árak akár száz- vagy ezerszeresek is lehetnek más mobilinternet-csomagokban meghatározott díjakhoz képest. Az általa felhozott példa szerint az index.hu nyitóoldalának letöltése mindhárom szolgáltató 5 gigabájtos csomagját választva mintegy 1,5-2 forintba kerül, a forgalmi korlátot túllépve viszont a letöltés 10-15 forint, előfizetés nélkül pedig ugyanennek az oldalnak a letöltése akár 2000 forintba is kerülhet.

A fogyasztóvédelmi szakember utalt arra is, hogy a felhasználók belföldön fokozottan figyeljenek oda a határok mentén a szándékolatlan barangolás elkerülésére is, mivel a mobilinternetezés roaming-környezetben meglehetősen drága. Várhatóan nyártól, az Európai Uniós szabályozás életbelépéstől kezdve az unión belül a jelenleginél alacsonyabb árak megjelenésére lehet számítani. De azt is fontos tudni, hogy a hazai előfizetések nem vonatkoznak a külföldi használatra, tehát utazás előtt erősen ajánlott a tarifatáblázatok tanulmányozása.

Azóta történt

Előzmények