A jövő navigációját kutatja a Nav N Go

Közös fejlesztési projektbe fogott a Nav N Go Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az informatikai kutatásra tavaly alapított U1 Research Nonprofit Kft. A munka célja – már amennyire a navigációs szoftvereket fejlesztő cég e tekintetben rendkívül homályos közleményéből kiderül – egy olyan nyílt, hordozható eszközökön működő navigációs platform prototípusának elkészítése, amely a beszédfelismerés és szemantikus tartalomkezelés eredményeit hasznosítja. A projektre a Nav N Go az Európai Uniótól és a magyar államtól közel 300 millió forint támogatást nyert el pályázat útján.

A kutatás egyik legfontosabb eleme a szemantikus tartalomkezelés fejlesztése, egy olyan „jelentésalapú tartalomkezelés” megvalósítása, amely az összes elérhető tartalomforrásban, akár egy sms-ben is felismeri és értelmezni tudja a pozícióra, helyre vonatkozó információkat. Az elképzelt jövőkép szerint ha például egy sms-ben a „hétre ma várom a Nemzetinél” üzenet érkezik, a rendszer automatikusan kinyeri a szövegből a találkozó helyét, megtervezi az oda vezető útvonalat, és azt is megmondja: van-e esély a megjelölt időpontra odaérkezni

Vahl Tamás, a Nav N Go ügyvezető igazgatója azt mondja: a platform nyílt lesz, így az eredményekből a hardver- és operációsrendszer-gyártók, szoftverfejlesztők és oktatási szervezetek is profitálhatnak A kifejlesztendő platform lehetővé teszi olyan szoftverfejlesztő cégek részére is helyfüggő, összetett mobilalkalmazások fejlesztését, akik korábban navigációs és térképészeti szaktudás hiányában nem vállalkozhattak ilyesmire – áll a cég közleményében.

A projekt során a mobil eszközök kezelésének hatékonyabb módjait is kutatják majd, mivel ezek esetében elsősorban a kis méret miatt a navigáció használata nehézkes. E problémát beszédfelismerésre alapozott hangvezérlés kifejlesztésével próbálják meg kiküszöbölni.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül működő projektben a Nav N Go Kft. a fejlesztési tevékenységek koordinálásában és saját kísérleti fejlesztések gyakorlati bevezetésében is szerepet vállal. Az egyetemi és független kutatócsoportok feladata a platform architektúrájának specifikálása, célcsoportos viselkedéselemzés alapján történő kutatása és a tartalomfeldolgozás lesz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NNG

Azóta történt

Előzmények