Lovagi címet kapott az iPod és az iPhone formatervezője


Jonathan Ive

Aki ma többek között iPodot vagy iPhone-t használ, az valószínűleg nem is sejti, hogy e híres termékek megjelenését egy brit származású tervező és csapata dolgozta ki.

Ez a helyzet most biztosan megváltozik, ugyanis a szokásos éves adományozáskor Jonathan Ive, az Apple vezető formatervezője is felkerült az idei listára, és megkapta az 1917-ben V. György által alapított Brit Birodalom Érdemrendje lovagrend második, lovagparancsnoki fokozatát (Knight Commander of the British Empire – KBE), így a megszólítása ezentúl: Sir Jonathan Ive – adta hírül a BBC online kiadása. (Egy alacsonyabbat, a parancsnoki fokozatot – Commander of the British Empire – már öt évvel ezelőtt megkapta, ám azzal nem jár a lovagi cím és a Sir titulus.)

A dizájner 1967-ben született London északi kerületében, Chingfordban, és már igen korán eldöntötte, hogy formatervezéssel foglalkozik majd, így a Northumbriai Politechnikumba jelentkezett, hogy a szakma alapjait megtanulja. A diploma megszerzése után kereskedelmi formatervezésből élt, majd a barátaival alapított egy dizájnnal foglalkozó céget. E vállalkozás egyik megbízója az Apple volt, akiknek annyira megtetszett egy Ive által tervezett notebook-prototípus, hogy 1992-ben felajánlottak neki egy állást a vállalatnál. A tervező elfogadta az ajánlatot, de saját bevallása szerint igen rosszul érezte magát eleinte, ugyanis ebben az időszakban hanyatlott az Apple.

A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor 1995-ben Steve Jobs visszatért a céghez, és a két ember között igen szoros kapcsolat alakult ki, és ezek után számtalan nagy sikerű termék dizájnját dolgozta ki Ive teamje. Jobs nemrég megjelent életrajzában Ive-t „szellemi partnerként” jellemzi (igaz, a Walter Isaacson által írott könyvben az is szerepel, hogy ugyanakkor a formatervezőt mélyen sértette, hogy Jobs gyakran kisajátította, a maga érdemének tudta be az ő csapatától érkező ötleteket).

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények