Az Apple iPadre költöztetné a tankönyveket

Ahogy azt a hetek óta keringő pletykák megjósolták: az Apple nyit a digitálistankönyv-biznisz felé. A vállalat tegnap bejelentette azt a platformját, amellyel az oktatási intézmények, oktatók látványos és esztétikus segédanyagokat tudnak összeállítani az iPad táblagépre. Egyelőre a kezdeményezés mögé három egyesült államokbeli tankönyvkiadó állt be, ezek legfeljebb 15 dolláros áron kínálják iPadre adaptált köteteiket az ezeknek szánt szekcióval kibővített iBookstore-ban.

Tankönyvek, oktatási célú anyagok persze eddig is elérhetők voltak az Apple tabletjére, ezeket azonban önálló alkalmazásként lehetett letölteni, megvásárolni. A vállalat most ezen a területen is meglépte ugyanazt, amit tavaly az újságok esetében az Újságosstand (Newstand) bevezetésével: egységesítették az adott termékkategória terjesztésének és olvasásának felületét. Mostantól a továbbfejlesztett iBooks 2 könyvolvasó app képes interaktív, multimédiás és akár 3D-tartalmakkal színesített könyveket is megnyitni, melyeket az alkalmazásból közvetlenül elérhető könyvesboltban be is lehet szerezni.

A vállalat alkalmazásboltjából ingyenesen letölthető iBooks 2 néhány új, tanulásra kihegyezett funkcióval is gazdagodott: egyszerűbb lett a szövegek kiemelése, a jegyzetelés, a keresés, illetve felbukkantak az automatikusan létrehozott tanulókártyák, melyek a kiemelések, jegyzetek vagy szakszavak bebiflázását segítik. A várakozásokkal ellentétben a könyvolvasó új verziója az asztali gépekre, Mac OS X-re nem jelenik meg, csak iPaden lesz használható.

A vállalat egyben bejelentette az iPadre szabott digitális tankönyvek előállítását leegyszerűsítő iBooks Author szoftvert is, amely viszont csak Mac számítógépeken fut. Ebben „fogd és vidd” módszerrel lehet tartalmakat hozzáadni a könyvekhez, úgy, hogy a látványos tipográfiáról és megjelenésről maga a gyári stíluslapokat használó alkalmazás gondoskodik. De ha erre van igény, lehetőség nyílik egyedi megoldások, JavaScript és HTML5 alkalmazására is – derült ki a bemutatón.

A bejelentést a megújított iTunes U appal zárta az Apple: az eddig jellemzően felsőoktatási kurzusok segédanyagainak és videófelvételeinek megosztására szolgáló platformot megnyitották a középiskolák előtt is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények