Végleg lezárult a mobiltender

A Fővárosi Bíróság július 10-én kelt határozatában elutasította mind a Digi Kft., mind a DreamCom Kft. felülvizsgálati kérelmét, és kimondta, hogy a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó pályázati eljárás megszüntetésekor a tényállást megfelelő módon és a szükséges mértékben feltárta, majd abból okszerű következtetések révén megalapozott és jogszerű döntést hozott – közölte az NHH pénteken.

A hatóság 2008 októberében a mobiltelefon-piaci verseny élénkítése, valamint a széles sávú internetlefedettség növelése érdekében hirdette meg a tendert, amelyet végül 2009. március 16-án egy végzéssel megszüntetett. Az NHH a pályázati eljárást a 2008 harmadik harmadában kialakult hazai és nemzetközi gazdasági helyzet miatt okafogyottnak minősítette, mivel úgy ítélte meg, hogy a belépés sikertelenségének kockázata meghaladja azt a reális üzleti modellek alapján elfogadható szintet, ami a kockázatok szétterítése során mind a pályázó, mind a hatékony frekvenciagazdálkodásért felelős szervezet oldalán felvállalható.

A pályázaton anno a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt, közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen. A pályázók elsősorban azt vitatták, hogy a hivatalnak jogában állt-e végzéssel lezárni a pályázatot. Az NHH Tanácsának elnöke másodfokú határozatában elutasította a beérkezett fellebbezéseket, és helybenhagyta az elsőfokú végzést.

A Digi és DreamCom ezt követően fordult felülvizsgálati kérelmével a Fővárosi Bírósághoz, amely július 10-én kelt határozatában mindkét eljárásban kimondta, hogy a hatóság mind első fokon, mind másodfokon jogszerűen járt el. A Fővárosi Bíróság végzése ellen további jogorvoslatnak helye nincs.

  • Kapcsolódó cégek:
  • DIGI

Azóta történt

Előzmények