A kábelnet döcög, az ADSL beállt

Hirdetés

Augusztus végére a vezetékes széles sávú előfizetések száma mintegy tizenegyezerrel, 1,643 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH). Az ADSL- és kábelmodemes előfizetések száma a hónap végén 169 ezerrel haladta meg az egy évvel korábbi és 106 ezerrel a 2008. év végi szintet.

Az NHH gyorsjelentéséből – mely az egykori monopolszolgáltatók, a vezető alternatív szolgáltatók és a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok önkéntes adatközlésére épül – kiderül, hogy a hagyományos telefonvonalon széles sávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az elmúlt hónapok trendjének megfelelően alig változott: kevesebb, mint ezres növekedéssel 805 ezer volt augusztus végén. Az ADSL-előfizetések száma a hónap végén mindössze 10 ezerrel haladta meg a 2008. végi és 21 ezerrel az egy évvel korábbi értéket.

A gyorsjelentésben június óta a tizenegy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI, PR Telekom, Zelka, Tarr, TvNetWork, ViDaNet, PARISAT, RubiCom) adatai szerepelnek. A tizenegy kábelszolgáltató ügyfeleinek száma augusztusban 720 ezerről 729 ezerre nőtt. A társaságok részesedése a teljes kábelmodemes piacon mintegy 85-90 százalékos, így a széles sávú internetszolgáltatásra kábeltelevíziós hálózaton keresztül előfizetők száma az országban mintegy 838 ezer volt augusztus végén. Mindez azt jelenti, hogy e hozzáféréstípus előfizetésszáma az idei év első hét hónapjában 96 ezerrel, 12 hónap alatt pedig 148 ezerrel bővült.

A gyorsjelentésben szereplő vezetékes és kábelmodemes szolgáltatók által nyilvántartott bekapcsolt vezetékes vonalak száma 10 ezerrel 3,091 millióra csökkent. Augusztus végén 100 főre 30,85 vonal jutott, az egy hónappal korábbi 30,95 után. A háztartások vezetékestelefon-ellátottsága a hónapban 62,06 százalékról 61,77 százalékra csökkent.

A számhordozhatóság keretében a szolgáltatók között augusztusban több mint kilencezer szám mozgott, az előfizetők 2004 januárja óta összesen 425 ezer számot hordoztak, ebből 94 ezret 2009 első nyolc hónapjában.

Azóta történt

Előzmények

  • Még él a vezetékes széles sáv

    Míg az ADSL-szegmens stagnál, a kábeles piac havi néhány ezer új előfizetéssel bővül.

  • Végleg lezárult a mobiltender

    A Fővárosi Bíróság is elutasította a csalódott pályázók fellebbezését, ezzel a történet véget ért.

  • Nem nő tovább az ADSL-piac

    Második hónapja nem regisztrál új előfizetést az NHH statisztikája. Telítődött a vezetékes piac.