Új tulajdonos kezébe kerül az Invitel

Kiszáll az Invitelből a holding többségi tulajdonosa, a TDC. A dán távközlési vállalat 64,6 százalékos tulajdonrészét a közép- és kelet-európai piacra koncentráló Mid Europa magántőke-társaság vásárolja meg 10,8 millió dollárért (ez körülbelül 2 milliárd forint), a részvények darabjáért a kurrens árfolyam töredékét, mindössze 1 dollárt kínálva.  Tegnap, a bejelentést követően az Invitel-papírok árfolyama 8,18 százalékkal, 4,60 dollárra zuhant a New York-i tőzsdén.

Hirdetés

A számos feltétel teljesülésétől – többek között több ország illetékes hatóságának jóváhagyásától – függő ügylet összetettebb, az értéke jóval meghaladja a részvényfelvásárlásét. Egyrészt: a TDC eladja a Mid Europának legalább 34,1 millió euró értékű adósságállományát, másrészt a Mid Europa egy leányvállalatán keresztül ajánlatot tesz az egyik Invitel-tagvállalat, a HTCC HoldCo I. B. V. által kibocsátott 125 millió euró értékű kötvénycsomag felvásárlására is. Így a Mid Europa összesen legalább 166 millió eurót szán a tranzakcióra.

Az ügylet különlegessége, hogy a magántőke-társaság nem először szerez tulajdonrészt az Invitelben. 2003-ban a GMT Communications Partnersszel közösen vásárolta meg a Vivenditől a magyar távközlési vállalat 100 százalékát, melyet aztán 2007-ben eladtak a HTCC-nek.

Legutóbbi negyedévét, a június 30-án zárult másodikat az Invitel 81,7 millió euró árbevétellel és 16,7 millió euró nettó nyereséggel zárta. A második legnagyobb hazai távközlési szolgáltató – melynek koncessziós területéhez tizennégy primer körzet tartozik – 1500 munkatársat foglalkoztat.

Azóta történt

Előzmények