Jogerős a mobiltender lezárása

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) másodfokon elutasította a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését célzó pályázat lezárásával kapcsolatban beérkezett fellebbezéseket és helybenhagyta az elsőfokú végzést, áll a hivatal sajtóközleményében. Emlékeztetőül: a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást az NHH március 16-án szüntette meg.

A pályázaton anno a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., a Mobinet Távközlési Projekt Kft. és az Invitel Távközlési Zrt. vett részt, közülük az első három adott be fellebbezést az elsőfokú végzés ellen. A pályázók elsősorban azt vitatták, hogy a hivatalnak jogában állt-e végzéssel lezárni a pályázatot. A másodfokú hatóság szerint az elsőfokú döntés jogszerű volt és a fellebbezések nem voltak kellően megalapozottak.

Az elsőfokú hatóság végzésében a pályázatot a 2008 harmadik harmadában kialakult hazai és nemzetközi gazdasági környezet miatt okafogyottnak minősítette, mivel úgy ítélte meg, hogy jelenleg a belépés sikertelenségének kockázata meghaladja azt a reális üzleti modellek alapján elfogadható szintet, ami a kockázatok szétterítése során mind a pályázó, mind a hatékony frekvenciagazdálkodásért felelős szervezet oldalán felvállalható. Az elsőfokú hatóság döntésénél a fentieken túl figyelemmel volt arra is, hogy a frekvenciablokk a jövőben a jelenleginél nagyobb piaci értéken, kiszámíthatóbb körülmények és várhatóan nagyobb érdeklődés mellett lesz versenyeztethető.

A másodfokú végzés jogerős, ellene fellebbezésnek helye nincs, felülvizsgálati kérelemmel a Fővárosi Bíróságon lehet élni.

Azóta történt

Előzmények