Kiderült hol épülhet az új, olasz Intel-gyár

Veneto régióban épülhet meg az Intel következő európai gyára, a teljes befektetés akár 40 százalékát is átvállalhatja az olasz kormány.

A Reuters exkluzív forrásai tudni vélik, hogy a leköszönő olasz kormány utolsó intézkedései közé tartozott, hogy megállapodott az Intellel arról, hogy Veneto régióban, Vigasio településen építsék meg az Intel következő eurómilliárdokba kerülő gyárát.

Az Intel korábbi bejelentése szerint egy évtizeden belül 80 milliárd eurót fektet európai gyártáskapacitásba, Olaszországban a mostani gyár ebből 4,5 milliárd euróba kerülhet, a befektetést idővel növelnék. A termelés 2025 és 2027 között indulna, 1500 közvetlen és 3500 közvetett munkahelyet teremtve.

A gyár egy fejlett félvezető-csomagoló és -összeszerelő üzem lenne, amelyről már szeptember elején részletes megállapodás született állítólag. A tárgyalások viszont folynak és bizalmasak, ezért hivatalos bejelentések nincsenek.

A választott helyszín egyébként jól össze van kapcsolva a német Magdeburggal, ahol az Intel két gyárat is épít. Az ügy állítólag politikailag igen érzékeny, minden szempontból.

Az olasz kormány korábbi hírek szerint mindenesetre a teljes Intel-befektetés 40 százalékát is átvállalhatja. Ezen felül a francia-olasz STMicroelectronics, a tajvani MEMC és TSMC, valamint az izraeli Tower Semiconductor is bővíthet az országban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények