A TSMC szerint 2022-ben is marad a chiphiány

Gyakorlatilag a TSMC is osztja az Intel és a Foxconn korábbi véleményét, ezek alapján 2022-ben is kitart a globális chipválság.

A többek között az Apple-t, az AMD-t és a Qualcommot is kiszolgáló TSMC arról adott ki figyelmeztetést, hogy a globális chiphiány még 2022-ben is megmaradhat.

A TSMC ügyvezetője azt mondja, hogy továbbra is igen magas keresletet látnak. 2023-ban remélhetőleg már nagyobb kapacitással tudják kiszolgálni az ügyfeleiket, addigra már kezd majd kicsit fellélegezni a beszállítólánc – tette hozzá.

A TSMC véleménye gyakorlatilag azonos azzal a nézőponttal, amit korábban az Intel és a Foxconn is megfogalmaztak. Az óriások szerint évekbe is telhet, mire sikerül felszámolni a chiphiányt.

A helyzet mostanra gyakorlatilag minden elektronikai termékre és gyártójára hatással lehet, a termékek elérhetősége mellett a vételárak emelkedésére is. Az NVIDIA pénzügyi igazgatója pedig épp nemrég közölte, hogy az idei év hátralévő részére vonatkozóan is arra számítanak, sokkal nagyobb lesz a videokártyák iránti kereslet, mint a kínálat (ezt a piacot is kiemelten érinti a helyzet, amit a bányászat tovább súlyosbít). Szintén kiemelten érintik a mostani állapotok a konzolgyártókat és az autógyártókat, utóbbiak rendszeresen jelentenek be gyártáscsökkentéseket vagy átmeneti leállásokat.

A helyzetet szintén árnyalja, hogy Tajvan szerdán jelezte: betartja az amerikai korlátozásokat, így a chipgyártói már visszamondták azokat a rendeléseket, amelyek a tiltólistára került, kínai szuperszámítógépes cégektől érkeztek.

A TSMC szerint az autógyártók számára jó hír, hogy számukra már a következő negyedévben javulhat valamelyest az ellátottság. A TSMC ugyanakkor hangsúlyozta, már most is 100 százalékos terheltség fölött működnek a gyáraik. Középtávon további gyárüzemekbe fektettek, az építkezések már elindultak, dolgozók ezreit toborozzák, és a felszereléseket is megvették már.

Csak az idei évben 30 milliárd dollárt fordít kizárólag a TSMC arra, hogy fejlessze és bővítse a meglévő kapacitását, emellett idén kezdődik egy 12 milliárdos gyár építése Arizona államban is. A következő három évben 100 milliárd dollárt költenek kapacitásnövelésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • TSMC

Azóta történt

Előzmények