Hamarabb enyhülhet a hiány a régebbi chipekből, de még tovább emelkednek az árak

A Qualcomm ügyvezetője szerint nagy esély van rá, hogy a chiphiány hamarabb enyhül majd, mindenesetre a régebbi chipek iránti keresletet tudják könnyebben kielégíteni. Az árak eközben egyre emelkednek.

A globális chiphiány már nem csak egy-két szektorban okoz fennakadásokat, gyakorlatilag majdnem minden ágazatot érint mostanra, népszerű fogyasztói elektronikai cikkek gyártását is kell már korlátozni vagy leállítani (PC-s és mobilos gyártók is érintettek, például az iPhone-ok termelése is).

Hirdetés

A Qualcomm ügyvezetője, Steve Mollenkopf mindenesetre fejlődést lát az erőfeszítéseknek köszönhetően, és azt mondja, a vártnál hamarabb enyhülhet a chiphiány. Azt is hozzátette azonban, hogy a régebbi chipek iránti keresletet tudják könnyebben kielégíteni.

Az elmúlt hónapokban nem csak a járvány következményei okoztak fennakadásokat, a chipek iránti kereslet is hatalmas mértékben nőtt, pánikszerű felvásárlások jellemezték a szektort, ami további problémákat okozott kapacitás terén, ráadásul lassan az összes chip árát felverték ezzel. Mindez egyre több jelentés szerint áremelésekhez vezet majd közel minden szektorban, még tovább drágulhatnak a csúcsmobilok, de például a PC-s memóriák is sok egyéb mellett.

A Qualcomm ügyvezetője a China Develeopment Forumon beszélt arról, hogy a piac gyorsabban tud reagálni a régebbi gyártástechnológiák terén, így a konkrét termékektől függ, hogy várható-e javulás.

Azóta történt

Előzmények