Hirdetés

Ismét monopolhelyzetben a Magyar Telekom?

Továbbra sem kaptak hivatalos választ a Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzati Központjától az alternatív telekomcégek az állami intézményeknek nyújtott távközlési szolgáltatások mintegy 17 milliárd forintos piacának monopolizálását kifogásoló nyílt levelükre.

Amint az ismert, a MeH által a kormányzati intézmények rendszereit összekapcsoló elektronikus kormányzati gerinchálózat (ekg) üzemeltetésére kiírt pályázaton a Magyar Telekom Rt. lett a befutó. Nem is ezt vitatják az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének tagjai – köztük az Antenna Hungária, a GTS-Datanet, a Tele2 és a UPC Magyarország –, valamint a Hungarotel, az Invitel és a Monor Telefontársaság, hanem azt, hogy úgy tűnik, az ekg-n emelt szintű távközlési szolgáltatások nyújtására is kizárólag a korábbi monopólium jogosult. Ezért a hónap elején két országos napilapban – a Népszabadságban és a Magyar Nemzetben – egy nyílt levelet tettek közzé, melyben sérelmezik kizárásukat erről a piacról, és hivatalos állásfoglalást kérnek a MeH-től a piaci verseny fenntartásáért. Erre azonban – amint mai közleményükben állítják – eddig hiába vártak.

Ráadásul a kormányzati távközlési piac monopolizálására további jelek utalnak – áll az anyagban. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ugyanis július 20-án egyeztető megbeszélésre hívta össze a tárca felügyelete alá tartozó költségvetési intézményeket, hogy a Magyar Telekom képviselőjével közösen – és más távközlési szolgáltatók kizárásával – tájékoztassa őket az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz való csatlakozás részleteiről. Az érintett intézmények képviselőinek arról is nyilatkozniuk kell, hogy jelenleg mely cégektől milyen távközlési szolgáltatásokat vesznek igénybe, és milyen áron.

Az ATSZE tagjai, valamint a Hungarotel, az Invitel és a Monortel ezért azt kéri a MeH-től, hogy egy hasonló egyeztető megbeszélés keretei között közösen tájékoztassák a központi közigazgatás budapesti és területi szerveit arról, hogy továbbra is saját hatáskörben, közbeszerzési eljárás keretében választhatják ki az ekg-n kívüli adat-, hang- és internetszolgáltatójukat. Továbbá kérik a MeH-et és az illetékes minisztériumokat, hogy az ekg-vel kapcsolatos kérdések lezárásáig ne szervezzenek a költségvetési szervek részére újabb tájékoztatót a Magyar Telekom kizárólagosan igénybe vehető távközlési szolgáltatásairól.

Azóta történt

Előzmények