Közbeszerzés nélkül monopolhelyzetbe?

Félő, hogy a közbeszerzés nélkül jut monopolhelyzetbe a kormányzati távközlési piacon a Magyar Telekom Rt. – hangzott el az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) tagjai, valamint a Hungarotel, a Monortel és az Invitel által tartott sajtótájékoztatón.

A többek között az Antenna Hungáriát, a GTS Datanetet és a Pantelt is tömörítő ATSZE szerint ez a veszély azért fenyeget, mert a Matáv-jogutód megnyert egy tendert, melyen öt évre jogot kapott 18 vidéki kapcsolódási pont, valamint Budapest kiszolgálására az Elektronikus Kormanyzati Gerinchálózat keretében. Az alternatív szolgáltatók szerint ezzel a Magyar Telekom közbeszerzés nélkül szerezte meg a gerinchálózathoz kapcsolódó 900 intézménnyel együtt évi 17 milliárd forintos piacot.

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) egy kormányrendeletre hivatkozva állítja azt, hogy nem kellett közbeszerzést tartani. A kiválasztás okai között a MeH azt is megemlíti, hogy a szolgáltatónak különleges nemzetbiztonsági minősítéssel is rendelkeznie kellett.

Azóta történt

Előzmények