Sorra állnak le a kínai kriptobányászok

Részlegesen vagy teljesen felfüggesztik kínai kriptobányászok és kriptotőzsdék a Kínában való működésüket, a helyi kormány nyomásának hatására.

A Reuters beszámolója szerint számos nagy kriptobányász függesztette fel részlegesen vagy teljes mértékben a működését Kínában, miután a helyi kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol a kriptobányászatra és -kereskedelemre, valamint a kriptopénzekre.

Hirdetés

Leállt a HashCow és a BTC.TOP, a Huobi pedig a kereskedést is felfüggesztette. Utóbbi vállalat az országon kívüli működésre koncentrál ezentúl, a BTC.TOP a hatósági kockázatok miatt függesztette fel működését, a HashCow pedig többé bányászeszközöket sem vásárol.

A Novem Arcae Technologies befektetői szakértői szerint a kriptobányász-ipar rengeteg energiát emészt fel, ezzel pedig szembekerült Kína karbonsemlegességi céljaival, arról nem is beszélve, hogy le akarnak számolni a spekulatív kriptokereskedelemmel. A kínai kriptobányászok éves energiafogyasztása 2024-re 297 terawattórára emelkedik, ami több, mint Olaszország 2016-os, teljes fogyasztása. Kína 2060-ra válna karbonsemlegessé.


[+]

A kriptoszektor helyzete globális szinten kezd megingani, a hatóságok és a pénzügyi szabályozók ugyanis a befektetők nagyobb védelmét és a pénzmosás visszaszorítását szeretnék elérni új, jelenleg is egyeztetés alatt álló intézkedések révén. A tájékoztatók alapján a kriptomegoldásokat nagyon nagy arányban fegyver-, ember- és drogkereskedelem kapcsán alkalmazzák a világban. A múlt hét végén már az amerikai központi bank elnöke is jelezte, a kriptopénzek veszélyt jelentenek a pénzügyi stabilitásra, ezért komoly szabályozásra van szükség.

Az érintett bányászcégek szerint Kína hamarosan elveszíti vezető szerepét a kriptopiacon, a bányászat Amerikába és Európába költözhet. A Novem Arcae Technologies szerint ha nem szabályozzák a kriptoőrületet, akkor a holland tulipánláz ismétlődik meg, csak ezúttal sehol nem lesznek szép virágok, ha kipukkan a lufi – a kriptopénzes buborék kipukkanása után e-szeméthegy és kódsorok maradnak.

Azóta történt

Előzmények