Kína betiltotta a kriptopénzek használatát a pénzügyi szektorban

A pénzügyi intézetek nem nyújthatnak semmilyen szolgáltatást a kriptovalutás tranzakciókhoz – a befektetőket pedig a spekulatív kriptokereskedék veszélyeire figyelmeztették.

Kína minden pénzügyi intézet és fizetéssel foglalkozó cég számára megtiltotta, hogy bármilyen formában kriptovalutás tranzakciókhoz vagy digitális pénzekhez kötődő szolgáltatásokat nyújtson vagy szolgáljon ki.

Hirdetés

A döntés értelmében a teljes pénzügyi szektor, így a bankok, online fizetési csatornák számára is tilos a kriptopénzek használata, és az ügyfeleket is tilos kiszolgálni bármilyen szolgáltatással, ami kriptopénzekhez kötődik.

Ezzel párhuzamosan a befektetőket súlyosan spekulatív kriptokereskedés tényére figyelmeztették. Hozzátették, hogy a kriptopénzek árfolyamai az egekbe emelkedtek, majd bezuhantak, mindez pedig komolyan veszélyezteti az emberek vagyonbiztonságát és a normális gazdasági, pénzügyi rendszer működését.

Kína betiltotta továbbá a kriptotőzsdéket és az ICO-kat is, furcsa módon a magánemberek számára azonban nem tiltották meg a kriptopénzek birtoklását. Ez persze a gyakorlatban elég nehéz lesz, ugyanis a pénzügyi intézetek semmilyen szolgáltatást nem biztosíthatnak kriptopénzekkel kapcsolatban, még közvetett vagy közvetítői módon sem.

Kína hatósága szerint a kriptopénzek mögött nincs valódi érték, azok árát könnyű manipulálni, a kereskedelmi szerződéseket pedig nem védik a kínai törvények.

Kínában többen a Reuterst támadják, egyes körök szerint a tiltást nem a jegybank rendelte el, mások szerint a Reuters tévinformációkat is közölt, hogy félelmet és bizonytalanságot keltsen.

Nemrég az indiai bankok kezdték el megszüntetni a kriptopénzekkel kereskedők számláit, miután a helyi jegybank hadjáratot hirdetett.

Azóta történt

Előzmények