Fokozatosan vezeti be a VDSL-t az Invitel

Szeptembertől 15, 25 és 50 megabites internetcsomagokat vezet be saját szolgáltatási területén az Invitel. A jelenleg elérhetőknél nagyobb sávszélességű konstrukciók elindításához a technikai feltételeket a VDSL-technológiára való átállás teremti meg, mely jóval nagyobb sávszélességet képes biztosítani a meglévő rézkábeles infrastruktúrán, mint a hagyományos ADSL.

A távközlési vállalat az IT café kérdésére elmondta, hogy a csomagok a szolgáltatási területét alkotó 14 primer körzetben nem egy időben, hanem fokozatosan válnak elérhetővé. Akárcsak az optikás fejlesztéseknél, itt is több lépcsőben, ütemezetten indítják el a szolgáltatást, ott, ahol a hálózat műszakilag alkalmas rá. Ez alapján feltételezhető, hogy az új, gyorsabb csomagok csak a sűrűn lakott övezetekben lesznek megrendelhetők ősztől.

Az Invitel tavaly elindított optikaihálózat-fejlesztései is ilyen területekre koncentrálódnak, az FTTx-technológiát a szolgáltató szigetszerűen építette ki néhány, a főváros vonzáskörzetében található lakóparkban, illetve Szeged egy lakótelepi övezetében. Az üvegszálas fejlesztéseket Szeged egy másik városrészében (Marostő), illetve Kerepesen, Gödöllőn és Pápán tervezik folytatni.

Lapunk kérdésére az Invitel azt közölte, hogy a VDSL- és az optikai fejlesztések egymással párhuzamosan folynak, a VDSL bevezetése nem jelenti az FTTx parkolópályára állítását.

Azóta történt

Előzmények