Optikai hálózatot épít Szegeden az Invitel

Optikai infrastruktúra kiépítését kezdte meg Szegeden az Invitel. A távközlési vállalat a meglévő alépítmény-hálózatát felhasználva több lépcsőben tervezi elvinni a város háztartásaiba a fiber-to-the-home (optikai kábel a fogyasztó lakásához, FTTH) üvegszálas hálózatot.

Az első, kísérleti beruházás nemrég zárult le, ennek során egy panel-lakótelepi övezetben – a Kossuth Lajos sgt., a Rókusi krt., a Körtöltés és a Puskás utca által határolt területen – mintegy 1100 lakásba húzták ki a kábeleket. Az itt lakó közel 3500 ember kedd óta megrendelheti az új hálózat kapacitásához szabott, Lézer márkanevű internetcsomagokat, melyek persze más szolgáltatásokkal kombinálva is elérhetők. Az új ajánlatok 15, 25, illetve 50 Mbps maximális letöltési sebességet kínálnak, egyéves hűségszerződés vállalása mellett 3690, 3990, illetve 6990 forintos havi díjért (a választható kombinált csomagok árairól információk itt olvashatók).

„Az Invitel stratégiája a következő évekre egyértelmű: FTTx-technológiával minél több területen hozzáférhetővé tenni a nagy sávszélességű internetet a szegedi ügyfelek számára, mindezt pedig rendkívül kedvező áron. Ha a mostani fejlesztések sikeresek lesznek és szeretni fogják a lakosok, akkor további területeket is be fogunk kapcsolni az optikai internet vérkeringésébe” – idézi Fejes Tibort, az Invitel lakossági ügyfélportfólió-menedzsmentért felelős igazgatóját a cég közleménye.

Az Invitel rövidesen az újszegedi marostői városrészen, illetve Alsóvároson is megkezdi az optikai hálózat kiépítését. A cég az IT café kérdésére elmondta, hogy hosszabb távú cél a város teljes lefedése, tehát nem csupán foltszerű, a sűrűn lakott övezetekre koncentráló fejlesztésben gondolkodnak. Szeged után Kerepesen, Gödöllőn és Pápán is megindul a hálózatfejlesztés – árulták el lapunknak.

Azóta történt

Előzmények