Felturbózza az ADSL-t az Invitel

Szeptembertől 50 megabites maximális letöltési sebességű DSL-csomagokat is kínál szolgáltatási területén az Invitel – írta meg a HWSW. A távközlési szolgáltató az online szaklapnak elmondta: saját telefonhálózatán hosszú fejlesztési és tesztidőszakot követően bevezeti a VDSL-technológiát, mely jóval nagyobb sávszélességet képes biztosítani a meglévő rézkábeles infrastruktúrán, mint a hagyományos ADSL.

A szinte kizárólag ADSL-csomagokat kínáló Invitel e tekintetben hosszú ideje nem tudott versenyezni a rivális, kábeles és/vagy optikai hálózatot fenntartó vezetékes internetszolgáltatókkal. A vállalat jelenleg leggyorsabb csomagja letöltési irányban 15 Mbps maximális sávszélességet biztosít, ami messze elmarad a konkurensek ajánlataitól.

A szolgáltató idén márciusban felvásárolta a FiberNetet, aminek köszönhetően kábeles és LAN- hálózattal bővült az infrastruktúrája, így gyorsabb csomagok is felkerültek a kínálatába. Tavaly óta szigetszerű optikai fejlesztéseket is végzett a cég néhány, a főváros vonzáskörzetében található lakóparkban, illetve Szeged egy lakótelepi övezetében: ezeken az FTTx-technológiával lefedett területeken 50 Mbps maximális letöltési sebességet is kínálnak – ez azonban az előfizetők szűk körét érinti csupán.

Szeptembertől a VDSL-fejlesztéseknek köszönhetően ez a sávszélesség a rézhálózaton is elérhető lesz a vállalat saját szolgáltatási területét alkotó 14 primer körzetben. Azt, hogy a fejlesztés a teljes szolgáltatási területre kiterjed-e, vagy csak a nagyobb településekre, sűrűn lakott városrészekbe jut el, egyelőre nem árulta el a cég. Lapunk ezzel kapcsolatos kérdésére holnapra ígértek választ.

Az Invitel VDSL-csomagkínálatában 15, 25, illetve 50 Mbps maximális letöltési sebességű konstrukciók lesznek elérhetők. A várható havi díjakról nem adott információt a szolgáltató, mely azt ígérte, hogy az új termékek indulásáról hamarosan tájékoztatja az ügyfeleket.

Magyarországon a VDSL-technológiával korábban a Magyar Telekom is kísérletezett. A volt távközlési monopólium 2008-ban a sűrűbben lakott övezetekben kezdte meg rézhálózati infrastruktúrája korszerűsítését. A VDSL+ technológia azonban – melyen a cég legfeljebb 25 Mbps sebességű internetes csomagokat nyújt – végül csak négy budapesti kerület és nyolc vidéki város egyes részein vált hozzáférhetővé.

Azóta történt

Előzmények