Az Intel még mindig adhat el fejlett chipeket a Huawei-nek

Továbbra sem vontak vissza egy licencet, ezért az Intel dollárszázmilliókért értékesíthet fejlett chipeket a Huawei-nek. Az AMD nem, ezért is nagy a nyomás az amerikai kormányon.

Jól értesült források szerint az Intel még mindig rendelkezik egy olyan licenccel, amely segítségével dollárszázmilliókért adhat el fejlett chipeket a Huawei-nek (CPU-kat, laptopokhoz).

Joe Biden kormányára nagy nyomást gyakorolnak, hogy ezt vonja vissza. Alapvetően az AMD kampányol ezért, ugyanis tisztességtelennek tartják, hogy ők nem kapták meg ezt a licencet. Több amerikai politikus szintén a licenc visszavonását sürgeti.

Ennek hála egyébként a Huawei továbbra is talpon maradt a laptopok piacán.

Kína Washingtonban lévő nagykövetsége gazdasági zaklatásnak tartja az ügyet, és sürgeti az USA-t, hogy a nemzetbiztonságra hivatkozva ne nyomja el a kínai cégeket.

Az Intel ezt a licencet még Trump elnök alatt kapta meg a kereskedelmi minisztériumtól, nem sokkal a kormányváltás előtt. Akkor több Huawei-beszállító is kapott ilyen engedélyeket. Az AMD 2021 elején kért hasonlót, már a Biden-kormánytól, de nem kapta meg, és nem tudni, hogy miért. Becslések szerint 3 év alatt a Huawei laptopkínálatában az AMD chipek aránya 47,1 százalékról 9,3-ra csökkent, míg az Intel chipeké 52,9-ről 90,7-re nőtt, mindez pedig 512 millió dolláros árbevételbeli eltérést okoz a két céget nézve.

Tavaly az USA-ban kampány indult az ilyen lincencek visszavonására, az egyenlőtlenségek felszámolásárra, és a Huawei-t is vizsgálták – végül azonban a terveket elhalasztották.

Azóta történt

Előzmények