Az NVIDIA a Huawei-t tartja a legfőbb ellenfelének

Egy tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumból derült ki, hogy az NVIDIA számos fronton, például az AI-chipek kapcsán is a Huawei-t tartja a legfőbb ellenfelének.

Hogyan nőtt az NVIDIA értéke egy nap alatt többel, mint amennyit az egész Coca-Cola ér? Hogyan vált a harmadik legértékesebb, tőzsdén jegyzett amerikai céggé? Miért lőtt ki a tőzsdei értéke, miért őrülnek meg a befektetők? Röviden mindenre az AI a válasz, bővebben cikkek tömegei válaszolnak ezekre a kérdésekre, például ez is.

Felmerül persze a kérdés, hogy amennyiben az NVIDIA nem aranyat ás, hanem lapátot ad, és a csúcskategóriás AI-chipek piacának 80 százaléka van a kezében, akkor egyáltalán ki jelenthet rá veszélyt?

A kérdésre maga az NVIDIA válaszolt, amikor az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumaiban számos kategóriában, többek között az AI-chipek piacán is a Huawei-t nevezte meg legfőbb ellenfelének.

Az NVIDIA szerint a Huawei versenyben van velük, hogy AI-hoz tervezett chipeket szállítson GPU-khoz, CPU-khoz és hálózati lapkákhoz. A cég szerint a Huawei egy felhős cég is, amely saját hardvert és szoftvert vet be az AI fejlesztéséhez.

A Huawei egyébként az Ascend chipekkel próbál borsot törni az NVIDIA orra alá, a 910B például az NVIDIA A100 legfőbb riválisa (három éve jelent meg). Elemzők szerint a kínai AI-chipes piac 7 milliárd dollárt érhet.

Az NVIDIA egyébként riválisaként nevezte meg az Intelt, az AMD, a Broadcomot és a Qualcommot is, de az Amazont és a Microsoftot is a felhős piacról.

A Huawei-nek persze nem lesz könnyű dolga, a jelentések szerint a Biden-kormány szigorít Kína legnagyobb szankcionált chipgyártójával szemben, és még több fejlett amerikai megoldást vág el tőlük, miután a Huawei Mate 60 Próhoz fejlett lapkát szállítottak.

Azóta történt

Előzmények