Hatalmas veszteséggel működik az Intel chipgyártó részlege

Az Intel chipgyártó részlege tavaly 7 milliárd dolláros működési veszteséget termelt, az árbevétele pedig csökkenő trendet mutat.

Egyre veszteségesebbé válik a chipgyártás az Intel számára, ami nagy probléma annak a vállalatnak, amely igyekezne visszanyerni azt a technológiai fölényt, amit az utóbbi években a TSMC szerzett meg.

Az Intel chipgyártó részlege 2023-ban 7 milliárd dolláros működési veszteséget hozott össze, szemben az egy évvel korábbi 5,2 milliárd dolláros veszteséggel. Az árbevétel 27,49 milliárd dollárról 18,9 milliárd dollárra csökkent.

A befektetőknek szóló prezentáció során Pat Gelsinger vezérigazgató közölte: 2024 a legrosszabb év lesz a működési veszteség terén, ami a chipgyártást illeti. Nullára talán 2027-re jöhetnek ki a működést illetően, tette hozzá.

Gelsinger szerint a chipgyártó divíziót rossz döntések húzzák vissza, például az ASML EUV gépei kapcsán – ezek ugyan több mint 150 millió dollárba kerülnek, de költséghatékonyabbak. A rossz döntések miatt az ostyák úgy 30 százalékát külső bérgyártóknak küldték tovább, köztük a TSMC-nek. Az arányt 20 százalékra csökkentenék, és most már átálltak EUV eszközökre, nagyobb igényt tudnak kiszolgálni, a régebbi gépeket leselejtezik. Gelsinger szerint az EUV-utáni korszakban már versenyképesek árban, teljesítményben is.

Az Intel négy amerikai államban 100 milliárd dollárból épít vagy bővít chipgyárakat, persze mindez akkor térül meg, ha más cégek használják is majd a gyártási szolgáltatásokat.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények