Nem lesz többé AMD és Intel processzor a kínai kormányzati gépekben

A jelentések szerint Kína többé nem engedi kormányzati gépekben használni az AMD és Intel processzorokat. Kína és Hollandia eközben az ASML-licencekről egyeztetnek.

A Financial Times jelentése szerint Kína úgy döntött, hogy többé nem enged AMD és Intel processzorokat használni a kormányzati PC-kben és szerverekben. Ezzel párhuzamosan a Windows és egyéb külföldi adatbázis-szoftverek helyett is belföldi alternatívákat akarnak.

A hatóságoktól a jelentés szerint biztonságos és megbízható processzorok és operációs rendszerek vásárlását kérik. Ezekről az egyik minisztérium decemberben külön listákat is adott ki, mindegyik szereplő kínai vállalat.

Miközben az USA nagy erőkkel és támogatásokkal igyekszik felpörgetni a hazai chipgyártását (csak az Intel közel 20 milliárd dollárt kap, cserébe nagyjából 100 milliárd dollárt fektet be ilyen célra négy amerikai államban), a Kínával és Tajvannal szembeni függőségét is csökkentené.

Kínában eközben a legutóbbi chiprendezvényen már a hazai megoldások vásárlását ajánlják.

A kínai és a holland miniszterelnök pedig hamarosan arról is beszélnek a most esedékes találkozójukon, hogy mi lesz az ASML-licencekkel, lehet-e tovább szervizelni az eurómilliárdokért eladott eszközöket a kínai ügyfeleknél.

Azóta történt

Előzmények