A kínai telekomcégek megválnak az Intel és AMD chipektől

Kína elrendelte: a telekomcégek kötelesek megszabadulni a külföldi chipektől, ez igen rossz hír az Intelnek és az AMD-nek.

Várható volt, hogy Kínának is számos válasza lesz az elhúzódó és egyre csak sokasodó, szélesedő amerikai szankciókra. Ezek egyike, hogy Kína elrendelte: az ország legnagyobb telekomcégei kötelesek 2027-re minden külföldi chipet eltakarítani a hálózataikból. Erről a WSJ adott hírt.

A lépés az Intel és az AMD számára igencsak rossz hír, áll a WSJ jelentésében. Miközben az USA egyre csak szigorít és visszafogja Kínával szemben a csúcstechnológia exportját (ehhez a szövetséges országokat és azok gyártóit is segítségül hívva), addig Kína igyekszik minden nyugati technológiát hazai alternatívára cserélni.

A WSJ szerint Kína arra utasította az állami tulajdonú telekomcégeket, hogy vizsgálják meg a hálózatokban a nem kínai félvezetőket, és állítsanak fel időrendet ezek cseréjére. Márciusban egyébként a Financial Times számolt be arról, hogy Kína a kormányzati gépekből és szerverekből is kisöpri az Intel és AMD chipeket.

Ez az Intel számára például azért is gond, mert Kína volt tavaly a legnagyobb piaca, az árbevétel 27 százalékát generálta a régió.

A WSJ szerint a kínai telekomcégek egyre inkább átállnak a hazai lehetőségekre, mivel a helyi chipek minősége és stabilitása is szintet lépett.

Azóta történt

Előzmények