Hatalmas üzletet veszített el az Intel

Jelentős hatással lehet az Intel modernizációs terveire, hogy a kínai hatóságok miatt a vállalat kénytelen volt elállni a Tower Semiconductor 5,4 milliárd dolláros felvásárlásától.

Nem titok, hogy az Intel a bérgyártó részlegét olyan szinte szeretné fejleszteni, hogy az vállalható alternatívává lépjen elő a TSMC és a Samsung mellett. Nemrég arról lehetett hallani, hogy ebbe az irányba hatalmas lépést tettek. Aztán rögtön kiderült, hogy a vállalat modernizációs tervei óriási pofont kaptak.

A kínai hatóságok késlekedése miatt ugyanis lejárt az egyesülési megállapodás az Intel és a Tower Semiconductor között. Az Intel 5,4 milliárd dollárért vásárolta volna fel az izraeli chip-bérgyártót. A meghiúsult üzlet miatt 353 millió dolláros vigaszdíjat köteles fizetni az Intel.

A hivatalos közlemény szerint alapos megfontolás és egyeztetések után mindkét fél beleegyezett az egyesülési megállapodás felbontásába, mivel kifutottak a kitűzött határidőből, úgy, hogy a szükséges hatósági jóváhagyásokról nem kaptak útmutatást.


[+]

Szakértők szerint a történtek közel sem a véletlen kategóriájába sorolhatóak: valójában ez is az USA és a Kína közötti feszültség eredménye, amelybe a kereskedelmi, tech- és chipháború mellett állandó szankciók, korlátozások, exportfékek, feketelisták, befektetési tilalmak, szellemi tulajdoni kérdések és Tajvan ügye is beletartoznak. A csatározás főleg a tech cégeket érinti, és tavaly a kínai hatóságok ugyanilyen jóváhagyási késlekedése miatt csúszott le egy 5,2 milliárdos üzletről a DuPont De Nemours.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója közölte: személyesen látogatott Kínába, hogy a kormány tisztviselőivel találkozzon, és megpróbálja meggyőzni őket: hagyják jóvá az üzletet. Közölte azt is, hogy az ügytől függetlenül folytatják a chipes ágazatba és a bérgyártásba való befektetéseket.

Egy izraeli gyárra 25 milliárd dollárt költ el az Intel egyébként, ez a legnagyobb nemzetközi befektetés abban az országban.

Az Intel chipek iránti kereslet egyébként a világjárvány és a távmunkás időszak alatt hatalmas nőtt, azután pedig erősen megzuhant. Emiatt az Intel költségcsökkentésekbe kezdett, idén 3 milliárd dollárt farag le, 2025 végéig pedig 8-10 milliárd dollárt.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények