Kemény büntetést kapott az Intel az AMD 20 évvel korábbi elgáncsolásáért

Egy 2009-es ügy folytatásaként kapott most 376 millió eurós trösztellenes bírságot az Intel az EU-tól.

376 millió eurós trösztellenes bírságot rótt ki az EU az Intelre annak versenyellenes gyakorlatai miatt – ezeket még nagyjából 20 éve alkalmazta az Intel, hogy elgáncsolja a riválisait.

Az Intelt a húzásért még 2009-ben büntették meg 1,06 milliárd euróra, azonban tavaly az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke semmissé tette azt a büntetést. Abban viszont egyetértettek az Európai Bizottsággal, hogy a cég illegálisan zárta ki a piacról a riválisait, így az EU trösztellenes hatósága újranyitotta a régi ügyet, amiben az AMD elgáncsolásával vádolták a vállalatot.

Most a 2002. november és 2006. december közötti, HP, Acer és Lenovo cégek felé irányuló kifizetések miatt büntették meg újra az Intelt, ezzel a gyakorlattal igyekezett ugyanis a cég befékezni vagy késleltetni a rivális termékeket. A hatóság szerint így az Intel visszaélt a domináns piaci helyzetével, és szembement az EU-s versenyjogi törvényekkel.

Az Intel mérlegeli a lehetőségeit, a csökkentett bírság mértékét és a fellebbezés lehetőségét – közölték.

Az Intel ezzel párhuzamosan az EB jóváhagyására vár egy 10 milliárd eurós németországi támogatásban, amit chipgyár építésére kap majd.

Azóta történt

Előzmények