Megtorolhatja Kína az USA további technológiai korlátozásait

Az amerikai intézkedések több kritika szerint is fenyegetik a chipszektort és a globalizációt, Kína pedig nem akar tech háborút, de lépésekre kényszerül, ha az USA tovább korlátozza. Ez több fronton is várható, például AI, félvezetők, önvezető rendszerek és EV-k, kvantumszámítógépek.

Xie Feng, Kína washingtoni nagykövete még a múlt héten jelentette ki, hogy Kína nem akar kereskedelmi vagy tech háborút, de határozottan reagál majd válaszlépésekkel, ha az USA tovább korlátozza a chipszektorát.

Az Aspen Security Forum China kapcsán elmondta, nem félnek a versenytől, de az USA által vívott verseny nem tisztességes, mutatott rá számos amerikai tiltásra, például a chipgyártáshoz szükséges eszközök importja kapcsán. Szerinte az olyan, mintha elavult úszószetett kellene hordjon valaki egy versenyen, miközben a rivális a legjobb Speedót veszi fel.

Miközben további befektetési (félvezetők, kvantumszámítógépek, AI terén) korlátozásokról és az AI-chipek exportjának még szorosabb korlátozásáról keringenek pletykák, Xie szerint a kínai kormány ezt nem nézheti tétlenül, lesz válaszuk ezekre a lépésekre. Nem akarnak viszont sem kereskedelmi, sem technológiai háborút, inkább búcsút intenének a vasfüggönynek és a szilíciumfüggönynek.

Az amerikai intézkedésekre válaszul Kína eddig a Micronnal szemben rendelt el helyi tiltásokat, továbbá kritikus nyersanyagok exportját korlátozta.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a kínai látogatása során azt ígérte a kínai vezetőknek, hogy bármilyen befektetési korlátozást is hoznak nemzetbiztonsági okokból, az nagyon célzott lesz, pár szektorban csupán, átlátható módon.

A China Semiconductor Industry Association szerint mindenesetre az amerikai kormány lépései a globalizációt fenyegetik a chipiparban és fogyasztói szinten. Ez szerintük helyreállíthatatlan károkat okoz majd a globális gazdaság számára is, megsértve a jelenlegi globális ellátási láncot is, amely az elmúlt évtizedek globalizációja során alakult ki. Ezt arra válaszul közölték, hogy a Biden-kormány az amerikai chipóriásokkal egyeztetett a Kína-politikáról, hozzátéve, nyitott együttműködést akarnak.

Ez persze nem lesz könnyű, sok ugyanis a vád Kínával szemben: Pete Buttigieg közlekedési miniszter például nemzetbiztonsági kockázatnak látja a kínai önvezető cégeket és autókat, rendszereket, több politikus is korlátozná ezek működését.

Nem segít a kapcsolaton a Microsofton keresztül kirobbant nagy hackerbotrány sem, amelynek keretében amerikai hatóságok és politikusok e-mailjeit lopták el tömegesen a hackerek. Gina Raimondo kereskedelmi miniszter és hivatala is érintett, de mint közölte, ennek ellenére Kínába utazik.

Azóta történt

Előzmények