24 órás „INFOmaraton” volt a gyulai Erkel Ferenc Gimnáziumban

A Cisco Hálózati Akadémia tagjaként a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola informatika tanárai hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg az Észak- és Dél-alföldi Regionális INFOmaraton névre hallgató informatikai versenyt.

A fiatalok egy álló napon át versenyeztek nonstop elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával. Az informatikai feladványok mellett – pl. hálózati hibaelhárítás, hálózattervezés és telepítés, szerverkonfigurálás – helyet kaptak az üzleti képességeket mérő feladatok is, így üzleti árajánlat és dokumentáció készítése, tárgyalástechnika, illetve branding és cégimage tervezés.

A megmérettetésre meghívást kapott a régió minden informatikai oktatást végző középfokú oktatási intézménye. Az interneten keresztül lebonyolított online selejtezőre 39 csapat 117 diákja nevezett. A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában megrendezett INFOmaraton versenyre a selejtező 10 legjobb 3 fős csapata jutott be, 4 debreceni (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola), 2 gyulai (Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium), 2 kecskeméti (Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskola), 1 hódmezővásárhelyi (HISZK Gregus Máté Tagintézmény) és 1 szegedi (Gábor Dénes Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola) szakképző iskolák diákjai.

A 24 órás INFOmaraton verseny nyertesei:

I.  helyezett:

A Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola csapata (Bíró Nándor, Debreczeni Attila, Szincsák Tamás)

II.    helyezett:

A HISZK Gregus Máté Tagintézmény csapata (Csatári János, Jankó László, Rákos Rudolf)

III.  helyezett:

Az Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium csapata (Karácsony László, Tóth Imre, Varga Tamás)

A versenyt kísérleti jelleggel szervezték a gyulai informatikus tanárok (az ötletgazda és főszervező, Szloboda Mihály, valamint Kiss Imre, Hankó Mihály, Jámbor Zoltán), de sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a versenyzők és a szponzorok egyaránt kifejezték a szándékukat egy országos verseny megszervezésére.

Azóta történt

  • Magyar fiatalok győztek az Oracle weboldalépítő versenyén

    Kategóriájukban első helyezést értek el hazánk ifjú weblapkészítői.

  • Nagy léptékű IT-fejlesztés Debrecenben

    A T-Systems megnyitotta új, 10 ezer négyzetméteres IT-szolgáltató központját Debrecenben.

  • Idén is lesz 24 órás középiskolai informatikai verseny

    Az idei INFOmaratonra már az egész országból várják háromfős csapatok jelentkezését.

  • 1979. február 9.

    Londonban elhunyt Gábor Dénes (Dennis Gabor, született Günszberg Dénes) magyar származású fizikus, gépészmérnök, villamosmérnök, a holográfia feltalálója. Gábor Dénes a holográfia (az „egész”, „teljes”, illetve az „írás”, „irat” görög szavakból) kifejlesztésével képek rögzítésének egy olyan módját hozta létre, ami több információ visszaadását tette lehetővé, mint bármelyik addig ismert eljárás; megalkotásáért 1971-ben Nobel-díjat kapott.

Előzmények