Összefognak az infokommunikációs klaszterek

Közös fórumot hoztak létre az infokomunikációs technológia (IKT) iparág akkreditált innovációs klaszterei. Az erről szóló megállapodást Miskolcon, az ITrend2010 konferencián írta alá öt szervezet. A Magyarország „high-tech krémjét” képviselő infokommunikációs klaszterek nemcsak innovációs menedzsmenttudást és kapcsolatokat osztanak meg egymással, hanem közös fejlesztéseket is indítanak a jövőben.

Hirdetés

Az Első Magyar E-közigazgatási, Informatikai és Innovációs Klaszter, az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter, a Mobilitás és Multimédia Klaszter, a Szilícium Mező Regionális Informatikai Klaszter és a Szoftveripari Innovációs Pólus Klaszter együttműködési megállapodást írtak alá, melynek eredményeként megalakult az „Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma”.

A megállapodás célja, hogy a hazai IKT-szektor innovatív kis- és közepes vállalatait összefogó innovációs szervezetek megosszák egymással legjobb gyakorlataikat és közös fejlesztésekbe kezdjenek. Az öt szervezet összesen 220 tagot képvisel, amelyek közül 180 kis- és középvállalkozás, és összesen 5000 magasan képzett munkaerőt foglalkoztatnak. Az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fórumához csatlakozó szervezetek által képviselt innovációs projektportfolió értéke meghaladja a 15 milliárd forintot.

„Nemcsak az Európai Uniónak, hanem Magyarországnak is szüksége van világszínvonalú IKT-klaszterekre, hogy minél több magyar ötletből születhessen high-tech világpiaci termék. E cél érdekében szükséges az ország legjobb IKT-katalizátorait összefogni – ez az alapgondolat az Akkreditált Infokommunikációs Klaszterek Fóruma megalakítása mögött” – mondta a megállapodás kapcsán Lemák Gábor. A Fórum kezdeményezője, egyúttal a budapesti Mobilitás és Multimédia Klaszter igazgatója szerint az elmúlt évek során bebizonyosodott, hogy az innovációs klasztereknek létjogosultságuk van, hiszen olyan eredményközpontú innovációs menedzsmenttel képesek támogatni a fejlesztő cégeket, ami az esetek többségében piaci sikerrel végződik: „Az akkreditált infokommunikációs klaszterekben a kis- és középvállalkozások árbevétele több mint öt százalékkel nőtt az infokommunikációs iparág átlagához képest a gazdasági válság ideje alatt, ami azt is mutatja, hogy képesek vagyunk gyorsabb növekedési pályára állítani az innovatív magyar kkv-kat” – hangsúlyozta Lemák.

Azóta történt

Előzmények