Az IBM saját fordítóprogramot fejlesztett

Az IBM kutatói n.Fluent névre keresztelt vállalati fordítóprogramjuktól várják a kommunikációs nyelvi korlátok ledöntését. A technológia jelenleg zárt felhasználási rendszerhez kötött, azaz csak a cég munkatársai alkalmazhatják digitális dokumentumok és weblapok szövegeinek fordítására. A hagyományos funkció mellett kényelmes megoldás, hogy az intelligens kliens okostelefonokról küldött üzeneteket is képes a fogadó fél számára érthető anyaggá kovácsolni.

Az exkluzív tolmácsszoftver minden egyes használatkor új szófordulatokat, kifejezéseket tanul meg, így fejlesztve tovább automatikusan saját motorját. Az n.Fluent a mai napig mintegy 40 millió szó fordítását végezte el az angol és 11 másik nyelv, például az arab, a német, az orosz vagy a kínai között, ugyanakkor a nyelvi konverzióra váró szavak listája folyamatosan bővül. Csak idén nyáron 1 millió 300 ezer szót adtak hozzá az IBM szakemberei az adatbázishoz, ez a felölelt időszakot számításba véve munkanaponként plusz 100 ezer elemet jelent.

Az n.Fluentet futtató szerverek a vállalat tűzfalai mögött munkálkodnak, vagyis egy hagyományos webes felülethez képest a nyelvi konverziót biztonságos körülmények között végzi a szoftver. A szavak és kifejezések listáját elsősorban technológiai és üzleti szemszögből ágyazták be a program lelkébe, így a rendszer kevésbé akad meg egy-két ízesebb szakzsargon vagy szófordulat tolmácsolása közben.

Az IBM egyelőre nem beszél arról, vajon termékként piacra dobják-e a jövőben saját fejlesztésüket.

Néhány éve az Irakban állomásozó amerikai csapatok kaptak segítséget a cégtől a krónikus tolmácshiány enyhítésére. A Multilingual Automatic Speech-to-Speech Translator (többnyelvű, automata, beszéd-beszéd fordító), röviden Mastor azt tudja – és ezzel unikumnak számít –, hogy az egy adott nyelven elhangzó szóbeli közléseket egy másik nyelvre lefordítja, és a célnyelven el is mondja. A megoldást 2001 óta csiszolják az IBM kutatói, akik első lépésben a kínai (mandarin) és az angol nyelv között mindkét irányban fordító verziót alkották meg.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények