Hirdetés

Mától működik Magyarország leggyorsabb szuperszámítógépe

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) és az IBM Magyarország ma jelentette be, hogy június 2-án helyezik üzembe azt a nagyteljesítményű számítógépet, melynek segítségével az OMSZ munkatársai az eddigieknél még gyorsabban és pontosabban tudnak Magyarország kistérségeire vonatkozóan időjárási veszélyjelzést kiadni. A projekt során az IBM Magyarország üzleti partnere a KFKI Zrt. volt.

Hirdetés

Magyarország kistérségi időjárási veszélyjelző és riasztó rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére az Országos Meteorológiai Szolgálat 2009 novemberében nyert támogatást az Európai Uniótól az „Új Magyarország Fejlesztési Terv” (NFT II.) keretében a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán.

A fejlesztés során megvalósult riasztórendszer központi elemét egy nagyteljesítményű IBM szuperszámítógép adja, amely gyorsabb és pontosabb adatelemzést biztosít az OMSZ meteorológusai részére. Elsődleges cél, hogy az eddigi 7 régió helyett Magyarország 174 kistérségére, külön-külön 1-3 órára előre objektív alapú időjárási riasztás készüljön. A riasztások tartalmazzák a várható legerősebb széllökést , a várható kritikus csapadék mennyiségét, jégeső vagy ónos eső előfordulását. Az időben kiadott veszélyjelzés növelheti az esélyt az olyan megelőző lépések megtételére, melyek csökkenthetik az okozott károk mértékét, de akár emberéleteket is megóvhatnak.

„Célunk egy olyan meteorológiai fejlesztés volt, amely lehetővé teszi a veszélyes időjárási jelenségek észlelését, követését és előrejelzését hazánk minél kisebb térségeire lebontva. Számunkra roppant fontos a folyamatos rendelkezésre állás, az időjárás ugyanis nem szünetel. Éppen ezért, választásunknál a gép kapacitása mellett figyelembe vettük a megbízhatóságot, az energiahatékonyságot, és fontos szempont volt az előre meghatározott időjárási modellek alapján futtatott benchmark tesztek eredménye is. Mindemellett sokat nyomott a latban a géphez járó három éves garancia is, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező három esztendőben karbantartásra sem kell költenünk” – nyilatkozta Tölgyesi László, az OMSZ Távközlési és Informatikai Főosztályának vezetője.

„Az OMSZ választása komoly versenyeztetés után esett az IBM System x iDataPlex Cluster szuperszámítógépére, melynek maximális számítási teljesítménye 14 ezer milliárd műveletet tesz lehetővé másodpercenként (14 teraflops). Az IBM iDataPlex szuperszámítógép speciális kialakításának köszönhetően nagyon jól skálázható és energiahatékony rendszer” – mondta el Kohán Márk, az IBM Magyarország kereskedelmi képviselője.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények