Az IBM Kínát megelőzve akarja megépíteni az első exa-számítógépet


A Nebulae
Forrás: bharatmilitary.com

David Turek, az IBM e területért felelős alelnöke múlt csütörtökön egy szakmai találkozón arra figyelmeztette a résztvevőket, hogy ha nem ügyelnek, a kínai számítástechnikai ipar az eddig amerikai felségterületnek tartott szuperszámítógépes szegmensben is az élre törhet – írja  Kínában is visszhangot keltett tudósításában Patrick Thibodeau, a Computerworld munkatársa.

Turek előadásában egy olyan diát mutatott be, amelyen az látszik, hogy egy hatalmas kínai központot építenek, mely információik szerint egy óriási számítógépnek ad majd otthont. A szándékoltan hatásvadász fogalmazás szerint már az építkezés körülményei is döbbenetes méretűek, és Turek úgy véli, a kínai ipari központban készült kép még csak az építkezés első fázisát mutatja: irdatlan nagy centrum jön létre Sencsenben. Turek ezek után tovább rémítgette hallgatósát, amikor arra is kitért, hogy nem ez az egyetlen projekt, mely az amerikai szupremáciát fenyegeti: Európában és Japánban is elindultak ilyen munkálatok.

A szakmai találkozó célja az volt, hogy megvitassák: a szuper-számítástechnika terén hogyan kell továbblépni a következő generációs rendszerek felé, melyek a jelenlegi csúcsokat, a petaflopsos sebességű rendszereket egy nagyságrenddel meghaladják, (ezek lennének az „exaflopsos” gépek, rendszerek, melyek már 1018 lebegőpontos műveletet hajtanak végre másodpercenként).

Sencsen
Az épülő sencseni központ
Forrás: Computerworld

Mint az eddigiekből kitűnik, Turek nem kételkedik a minőségi ugrás közeljövőbeni megvalósíthatóságában, ám roppant aggódik cége, illetve az amerikai ipar lemaradása miatt: „…egy éven belül Kínában több, az első 500-ba tartozó [szuperszámítógép] lesz, mint Európában összesen”. Az alelnök nyilatkozata vagy a trendeket ismerve előrelátó, vagy hisztérikus, ugyanis a jelenlegi adatok még nem támasztják alá félelmeit: a top 500-ban 24 kínai, 27 francia, 24 német, 38 brit, illetve 282 amerikai rendszer található. Ugyanakkor az is igaz, hogy az amerikai Jaguar után a világ második legerősebb számítógéprendszere, a (gyakorlatban) 1,27 petaflopsos Nebulae kínai. Az amerikaiak mindenesetre úgy vélik, az első „exa-géppel” legkésőbb 2020-ra ők készülnek el.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények