Az IBM lenyúlná a Sun ügyfeleit

Power6-magA Sun–Oracle fúzió néhány héttel ezelőtti bejelentésével képlékennyé vált a Sun termék- és szolgáltatásportfóliójának jövője. Az így kialakult bizonytalanságot meglovagolva az IBM most megemelte azoknak az ösztönzőknek az értékét, melyeket a Sun unixos szervereit használó ügyfeleknek ad akkor, ha hajlandóak Sparcról Power platformra áttérni. Az IBM korábban maga is élénken érdeklődött a Sun felvásárlásra iránt, de végül visszalépett. A most vonzóbbá tett migrációs promóció bizonyítja: üzletben nincs barátság.

Az ún. Power Rewards program múlt heti módosítása megduplázta, 4000-ről 8000 dollárra emelte a lecserélt Sun-rendszerekben található Sparc processzorok darabja után grátisz adott migrációs szolgáltatások és szoftverek értékét. Azaz ha egy vállalat Sparcról Power platformra vált a programban, egy 8 processzoros szerver után 64 000 dollárnyi szolgáltatásra lehet jogosult. Az akció a Sun vagy a Fujitsu által gyártott, UltraSparc és Sparc64 chipes Unix-kiszolgálókra vonatkozik.

Az IBM állítja: Power6-alapú rendszerei kétszer-háromszor jobb teljesítményt nyújtanak, mint a Sun hasonló megoldásai, és három operációs rendszer (AIX, IBM I és Linux) érhető el hozzájuk. A program egyébként sikeresnek tűnik, a vállalat tavaly 1640 volt Sun- és HP-ügyfelet csábított át a saját platformjára.

Az IBM tavaly áprilisban indította el a Power Rewards promóciót, amely akkor elsősorban a PA-RISC ügyfelekre koncentrált. A Sparc-felhasználók abban az időben processzoronként 1000 dolláros szolgáltatáscsomagra voltak jogosultak, az összeget tavaly novemberben emelte meg a vállalat 4000 dollárra.

Az IDC statisztikája szerint a Unix-szerverek piacát az IBM vezeti, részesedése árbevétel alapján 37,2 százalék, míg a Suné 28,1 százalék.

Azóta történt

Előzmények