Belehúzott az x86-os szerverek itthoni piacán a Sun

Nagyot lépett előre az x86-os szerverek magyarországi piacán a Sun Microsystems 2009 első negyedévében: a vállalat a szegmens teljes árbevételének 22 százalékát szerezte meg, és ezzel a második helyre kapaszkodott fel a gyártói toplistán – közölte a héten az IDC adataira hivatkozva a cég és legnagyobb hazai disztribútora, az Avnet Technology Solutions Kft.

„Komoly előkészítő munkát végeztünk, hogy beindítsuk a Sunnal közösen az x86-os projektünket, amelyben elsődleges célunk az, hogy az IT-döntéshozók fejébe elültessük: x86-os szervereknél is gondoljanak a Sun termékekre, keressék ezeket. Másfél éves marketing- és kereskedelmi munka után elmondhatjuk, hogy a Sun x86-os termékeivel feljöttünk a második helyre Magyarországon, a korábbi negyedik-ötödik helyről. Nem állunk meg” – kommentálta az adatokat Bartha Péter, az Avnet ügyvezetője.

A Sun a hazai Unix-szegmensben megőrizte vezető pozícióját az első negyedévben: az összes értékesített darabszám 44 százalékát a vállalat adta el – jelentették be.

Azóta történt

Előzmények

  • Rámozdul az x86-ra a Fujitsu

    Blade-szerverrel újít a kivásárlása óta első, már globális termékbejelentését abszolváló Fujitsu, amely azért nem építi le a PC-bizniszt sem. Kockák Londonban.

  • Az IBM lenyúlná a Sun ügyfeleit

    A céget végül nem szerezte meg a Nagy Kék, de az ügyfeleit még megszerezheti. Akciós migráció.

  • Az Oracle veszi meg a Sunt!

    A vételár összességében a 7,4 milliárd amerikai dollárt is meghaladhatja. A Sun részvényei szárnyalnak a hírre.

  • A Solaris és a SPARC el fog tűnni?

    Az Intel vezérigazgatója jobban örülne, ha független maradna a Sun. Szerinte nem a Cisco szerverpiaci antréja, hanem a nyomott ár miatt lép az IBM.