Van új a Nap alatt: erősít és felhősít a Sun

Hirdetés

A Gartner felmérése szerint a szerverpiac sem bújhatott el a világgazdasági krízishelyzet következményei elől: a tavalyi utolsó negyedévben nem kevesebb, mint 11,7 százalékos csökkenést produkált. A legnagyobb volument adó x86-os szegmens ebben az időszakban (ezek már az IDC számai) 17 százalékot zsugorodott a megelőző év azonos időszakához képest – 2007-ben még 7,6 százalékos növekedésről számolhattak be a piackutatók. Ilyen adatok mellett sikerült a Sunnak 21 százalékkal magasabb gyártói bevételt előbűvészkednie az x86-os kiszolgálók értékesítéséből, amivel egyelőre elégedett lehet Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató.
A Sunnak hosszú ideig eszébe sem jutott belépni ebbe a szegmensbe, mivel ez jóval kevesebb haszonnal kecsegtet, mint a csúcskategóriás UltraSPARC processzorokra épülő rendszerek forgalmazása, ráadásul itt a sok szereplőnek köszönhetően igen erős a piaci verseny. A jórészt Linuxot futtató, olcsóbb, x86-os architektúrájú kiszolgálók iránt azonban komoly kereslet mutatkozott a dotkomlufi kipukkanása utáni IT-beruházási környezetben.
Némileg elkésve, de új versenytárs érkezett a napokban a szegmensbe, mégpedig a céges profilját mostanság sokszínűbbé álmodó Cisco, amely amellett, hogy a trendnek megfelelően a blade szerverek felé nyitott, komoly összegeket áldoz a virtualizációra is. A pengekiszolgálók piaca produkált egyedül a Gartner statisztikája szerint egészséges növekedést, a HP és az IBM által uralt szegmens mind árbevétel, mind darabszám szerint vizsgálva 30 százalékkal bővült.
Itthoni helyzetkép
A hazai adatokat fürkészve az IDC valóságos mélyrepülést, 37 százalékos visszaesést mért az x86-os szegmensben az utolsó negyedévben, ellenben – a versenytársak kárára – ez a 37 százalék lett a Sun bűvös nyerőszáma a régióban: a hazai leányvállalat pontosan ennyivel volt képes növelni forgalmát. Ezekkel az adatokkal kapcsolatban a Sun hazánkat is magába foglaló EMEA-térségért felelős alelnöke, Luc Opdebeeck fejezte ki megelégedését a vállalat szerdai sajtóbeszélgetésén. A jövőbeli célokról beszélgetve a Sun Magyarország képviseletében Polner Tamás marketingigazgató, Strausz János partnerkapcsolati igazgató és Tímár Károly, a systems-üzletág vezetője a cég 2008-ban indult, a hazai Avnettel közös marketingkampányát emelték ki, melynek keretében eddig bő 50 ezer példányban sikerült szerverkatalógusokat eljuttatni a célközönségként megjelölt középvállalatok részére, és a szám még márciusban várhatóan 100 ezerre fog emelkedni. Fontos eredményként hangsúlyozták még a Sun Magyarország szervervalaszto.hu weblapját, amely eddig bő 22 ezer egyedi látogatót fogadott, és nagy reményeket táplálnak a flashmemóriával szerelt x86-os kiszolgálók iránt is.
Irány a cloud
A trendekről és a jövőről értekezve Opdebeeck kiemelte a nagy számítási teljesítményű gépeik (HPC, High Perfomance Computing) minél szélesebb körű adaptációjának fontosságát és az ezzel kapcsolatos fejlett infrastruktúratervezést. Szintén hangsúlyos témaként kezelte a HPC-technológia széles körű szoftveres támogatását, természetesen kiemelten OpenSolaris és Linux rendszerekkel.
Mit gondol a főnök?

Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató márciusban ismét billentyűzetet ragadott, blogjában részletesen kifejti nézeteit a cég jelenével és jövőjével kapcsolatban, mind írásban, mind videoüzenetek formájában. Terítékre kerül többek között a technológia adaptációja mint lehetőség, a legfontosabb innovációs célkitűzések és a cloud computing is.
Szüksége is lesz a Sunnak a nagy számítási teljesítményre és a fejlett befogadó infrastruktúrára, hiszen szintén március 18-án került sor a cég nagy horderejű bejelentésére a – várva várt – saját cloud computing stratégiáról. A felhősítés egyik végső előkészítéseként a cég a cloud computing megoldásokkal és menedzsmentautomatizálással foglalkozó belga Q-layer felvásárlásával került közel a nyárra beharangozott Sun Cloud Compute (számítási cloud) és a Sun Cloud Storage (tárolási cloud) startjához, immáron a Q-layer által fejlesztett Virtual Data Center birtokában. A felhő nyílt szoftverekre és szabványokra fog támaszkodni, és természetesen a vállalat saját fejlesztésű technológiáira alapoz, nevezetesen az OpenSolarisra és a MySQL-re. A fejlesztők így szabadon hozhatnak majd létre publikus és privát felhőket egyaránt, amelyek a nyílt alkalmazásprogramozási interfészeknek (API) köszönhetően többféle nyelven (köztük Java, Ruby, Python) írt alkalmazásokból is elérhetőek lesznek.

Azóta történt

  • Az IBM 8 milliárd dollárt is adna a Sunért?

    Újabb részletek szivárogtak ki a két vállalat egyesülésének előkészületeiről. Ha a jogászok igyekeznek, már a jövő héten megszülethet a megállapodás.

  • Megújul az Internet Archive

    A Sun segítségével új adatközpontba költöznek, emellett létrehoznak egy biztonsági tárhelyet is Egyiptomban.

  • Dell: megijedtek a Sun ügyfelei

    A számítógépgyártó vezetője szerint a Solaris és a SPARC jövője bizonytalanná vált, ami remek üzleti lehetőség.

  • A Solaris és a SPARC el fog tűnni?

    Az Intel vezérigazgatója jobban örülne, ha független maradna a Sun. Szerinte nem a Cisco szerverpiaci antréja, hanem a nyomott ár miatt lép az IBM.

Előzmények