Az Oracle veszi meg a Sunt!

Óriási meglepetésre az adatbázis-óriás Oracle csapott le a Sun Microsystemsre, és 7,4 milliárd amerikai dollár készpénzért, vagyis részvényenként 9,50 dollárért vásárolná meg azt a vállalatot, amely az IBM-nek 6,85 milliárdért sem kellett. A Sun vezérkara rábólintott az ajánlatra.

„Ez a vétel átváltoztatja az IT-ipart, összefésülve a legjobb vállalati szoftvereket a legsikeresebb számítógépes rendszerekkel” – nyilatkozta Larry Ellison, az Oracle vezérigazgatója.

Elemzők szerint ezzel a lépéssel az Oracle drámai mértékben erősítheti meg pozícióját az IBM-mel szemben. A cég saját közleményében úgy számol, hogy a Sun felvásárlásával az első évben másfél milliárd, míg egy évvel később már kétmilliárd dollár profitbővülés képzelhető el.

Jonathan Schwartz Sun-vezér ma ezzel az üzenettel kezdte a vállalat dolgozóinak szánt levelét: „Ez az e-mail egyike a legkeményebbeknek, amelyeket valaha is írnom kellett. De ugyanakkor a Sun jövőjét tekintve az egyik legreménykeltőbb is.”

A bejelentésre a Sun részvényei 37,5 százalékos szárnyalásba kezdtek, míg az Oracle papírjai 4,5 százalékos visszaesést produkáltak. Az üzletet már idén nyáron nyélbe üthetik.

Azóta történt

Előzmények