Így halássza el az NVIDIA AI-chipes vevőit a Huawei

A kínai Baidu már komoly megrendeléseket adott le a Huawei felé, így a jelek szerint lesz Kínában alternatívája az NVIDIA AI-chipeknek.

Az amerikai szankcióknak sok hatása volt már Kínára és a helyi cégekre, arra azonban vélhetően kevesen számítottak, hogy az AI-chipek korlátozása oda vezet majd, hogy a Huawei rövid időn belül az NVIDIA vállalható alternatívája lesz az AI-chipek piacán.

A jelentések szerint márpedig ez történik, és a Baidu, Kína egyik legnagyobb tech cége és vezető AI-cége már augusztusban leadta a rendeléseket a Huawei-nek.

Állítólag 1600 Huawei 910B Ascend AI-chipet rendeltek, ez az NVIDIA A100 alternatívája. Októberre nagyjából 1000 chipet szállított le a Huawei, az üzlet 62 millió dollár értékű lehet.

Bár a rendelés aprónak számít az NVIDIA-nál megszokottakhoz képest, a nevük elhallgatását kérő források szerint azért jelentős a dolog, mert más cégek is sorra cserélhetik majd le az NVIDIA-t.

Bár a Huawei Ascend chipek messze elmaradnak az NVIDIA megoldásaitól teljesítményben, a jelentések szerint a legfejlettebb kínai alternatívák. A Baidu maga egyébként Kunlun AI-chipeket is fejlesztett, de alapvetően az A100-ra építi az LLM-ek tréningjét. Az amerikai korlátozások miatt viszont az A100 és a H100 után az A800 és a H800 eladása is tiltott Kína irányába.

Elemzők szerint a korlátozások jó lehetőséget jelentenek a Huawei számára, amely a mobilos meglepetés után AI-fronton is léphet egy nagyot, a szankciók ellenére is.

Azóta történt

Előzmények