Elpazarolja az erőforrásokat a nagy AI-roham

A Baidu vezérigazgatója arra figyelmeztet, hogy Kína nagy AI-fejlesztési rohama az erőforrások elpazarlásához vezethet.

Az egész világ AI-fejlesztési lázban ég, Kína pedig az USA-hoz hasonlóan ennek egyik központja szeretne lenni. Az egyik vezető kínai AI-cég, a Baidu vezérigazgatója azonban arra figyelmeztetett, hogy ez a nagy AI-láz az erőforrások elpazarlásához vezethet, a cégeknek ezért a praktikus alkalmazások fejlesztésére kellene törekedni.

A cégek tömegével fejleszti a nagy nyelvi modelleket, de a legtöbb esetben ezek mellett nincs élhető üzleti modell vagy értelmes alkalmazási ötlet. Minden cég ebbe ugrik fejest azonban, az újdonság varázsa, a médiaszenzáció és a befektetők nyomása miatt, többek között.

A Baidu első embere szerint Kínában sok iparág, cég, sőt, város is halmozza a chipeket, hardvereket és adatközpontokat épít, hogy a semmiből építsen AI-t. A nagy nyelvi modellek folyamatos újrafejlesztése azonban hatalmas erőforrás-pazarlás, tette hozzá. LLM-ből ugyanis rengeteg van, de az ezekre épített, hasznos AI-alkalmazásokból nagyon kevés. Li szerint júniusban 79, októberben 238 nagy nyelvi modellt volt kiadva, csak Kínában.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Baidu

Azóta történt

Előzmények