Feltörte a PlayStation 3-at az ifjú hackerzseni

George Hotz a napokban sikeresen lerombolta a PlayStation 3 védelmi bástyáit, így a Sony játékkonzolja mostantól képes kalózmásolatokat és saját készítésű programokat is futtatni – ez az elmúlt három évben, amióta csak az eszköz piacon van, elképzelhetetlen volt. Az New Jersey-i hacker 2007 nyarán vonult be az köztudatba: akkor mindössze 17 évesen „felszabadította” az iPhone hálózatkezelő rendszerét, így az okostelefon az AT&T hálózatán kívül más szolgáltatókhoz is be tudott jelentkezni. Azóta is töretlenül publikál újabb és újabb hackelési metódusokat, így a népszerű mobil későbbi változatai sem úszták meg törés nélkül.

Hotz, aki egyébként soha nem játszott a Sony konzolján, a BBC-nek elmondta: tavaly nyáron kezdett behatóbban foglalkozni a PS3-mal, de akkor még csak a hardver vizsgálatáig jutott. Az analízist egy hosszabb szünet követte, majd újabb két hét megfeszített munkával végül sikerült feltörnie a konzolt. „5% hardver, 95% szoftver” – nyilatkozta a lapnak metódusáról, részleteket későbbre ígért saját blogján. (Azóta megjelent - a szerk.)

„Most már bármit megtehetek a rendszerrel” – folytatta, bár ugyanakkor elismerte, hogy a védett memóriához egyelőre nem képes hozzáférni – viszont különféle trükkökkel így is sikerült saját uralma alá hajtani a PS3-at. A hackelés után Hotznak egyébként sikerült régebbi PS2-es játékokat futtatni a konzolon, ez a Sony két évvel ezelőtti hardverkiszerelős manővere óta csak erős korlátozásokkal volt lehetséges.

A Sony vizsgálja az eset körülményeit, közleményt azonban csak bővebb információk birtokában fognak kibocsátani. A hacker szerint a vállalatnak komoly fejfájást fog okozni a lyuk befoltozása.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények