Megépül a világ első 3D-ben nyomtatott hídja

Egy holland startup néhány napja bejelentette, hogy Amszterdamban az egyik csatorna fölött szeptemberre megépítik a világ első 3D-nyomtatással készült hídját, hogy bemutassák a technológiában rejlő lehetőségeket – írja mai riportjában a The Guardian.

A tervezéssel foglalkozó MX3D nevű cég a híd elemeinek előállításához olyan robotizált nyomtatót használ, mely folyamatosan, maga előtt építve halad előre a szerkezet létrehozásában.

A különleges robotkarok az alapanyagul szolgáló fémet 1500 Celsius fokra hevítik fel, majd rétegről rétegre, egyfajta különleges hegesztéssel rögzítik egymáshoz az előállított alkatrészeket, és a folyamatot egy speciális szoftver vezérli. Hasonló megoldást kisebb alkatrészek, formák előállításához már ma is használnak, de ez lesz az első, hogy egy ilyen méretű, illetve bonyolultságú építményt hoznak létre ilyen módon. A munkában részt vesz a Heijmans építőipari vállalat, illetve az Autodesk is.

A mérnökök közleményükben utalnak arra, hogy ez a technológia igen sok helyen lehet hasznos, mivel szükségtelenné teszi az állványzatok megépítését, és magas épületeknél kiváltaná a nagy kockázattal járó emberi közreműködést – amellett precízebb megvalósítást is kínál.

Amszterdam vezetése támogatja a projektet, de azt még nem döntötték el, hogy az új híd pontosan hol is épüljön meg.

Azóta történt

Előzmények

  • A 3D-s nyomtatás segíthet a cukorbetegeken is

    Amennyiben a tudósok tökéletesítik a laboratóriumban már működőképes eljárást, a diabéteszesek egy része hatalmas segítséget kaphat.

  • Ilyen 3D-s festés eddig nem létezett

    A kínai és amerikai kutatók által kidolgozott technológia forradalmasíthatja az egyébként is trendinek számító hidrografikát.