Elkészült a 3D nyomtató, ami üveggel dolgozik

Nagyjából 1000 ºC-ra hevíti az üveget az a 3D nyomtató, amit a MIT üveglaborja és a Mediated Matter csoport közösen fejlesztett ki. Ezután a megolvasztott alapanyag az alumínium-cirkon-szilikát fúvókákon keresztül különböző, előre programozott formákat ölt.

A kutatók a 4500 éve ismert üveggyártást akarták megreformálni és párosítani a legmodernebb technológiákkal. A felhasználási terület igen sokrétű lehet, többek között a különleges vázák és üvegedények készülhetnek sorozatgyártásban tökéletesen egyformára, anélkül hogy tartani kéne az emberi hibáktól.


(forrás: Chikara Inamura) [+]

A nyomtatás közben éppen elég gyorsan hűl le az üveg ahhoz, hogy megtartsa a formáját, viszont a formázást követően sem teszik ki felesleges felületi feszültségingadozásnak, így homogén, csomómentes és átlátszó eredményt elérve. A mozgatásról Arduino és RAMPS 1.4 Arduino shield gondoskodik.

A MIT által nyomtatott üveg 4,5 mm magas és nagyjából 7,95 mm széles, a nyomtatás minősége azonban nagyon pontos, az eltérés mindössze 0,18 mm, azaz a teljes falvastagság mindössze 2,25 százaléka.

Azóta történt

Előzmények