Az egyetemi szférának szánt tárolókapacitás 2,5 petabájtra nőtt

Ahogy a HBONE+ alakulását követők az IT café híradásaiból is értesülhettek róla, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) gondozásában 2009-ben indult projekt egyik célja egy országos méretű, elosztott adattároló infrastruktúra létrehozása a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, és közgyűjtemények számára. A projekt elérkezett egyik utolsó mérföldkövéhez, az 1 petabájt tömörítetlen, 1,5 petabájt tömörített tárolókapacitással rendelkező kazettás-szalagos egység átadásához.

Az NIIFI a szalagos egységet a Nyugat-magyarországi Egyetemen, 2012. április 17-én helyezte üzembe, így ez az intézmény büszkélkedhet az ország legnagyobb adattárolójával rendelkező felsőoktatási intézmény címmel. A fejlesztés egy nagyobb, országos adattároló rendszer, a már meglévő, 1 petabájt kapacitású, Dunaújvárosban, Debrecenben, valamint Sopronban található diszkalapú adattároló eszközpark része. Így a felsőoktatás és kutatás számára rendelkezésre álló országos adattárolási kapacitás elérte a 2,5 petabájt nagyságot. A helyszínek a HBONE+ adathálózat dedikált DWDM kapacitásain keresztül kapcsolódnak egymáshoz, és a felhasználókhoz.

NIIFI Sopron
Nagy Miklós, a NIIFIigazgatója és dr. Faragó Sándor, az egyetem rektora

Az NIIFI a most üzembe helyezett Oracle StorageTek SL3000 szalagkönyvtárral egy 1 petabájt tömörítetlen kapacitású, automatikus szalagtárolóval gazdagodott, mely jelenleg 4 fizikai meghajtóval, mintegy 600 MB/s adatátviteli sebességet biztosít. Az 1 petabájt tömörítetlen adatot 700 darab LTO5-ös kazettán tárolja. A berendezés alapkiépítésben 24 meghajtóig bővíthető, de kiegészítő modullal akár 56 meghajtó és 5925 kazetta is alkalmazható, amely által összességében 8,8 PB, azaz nyolcszoros kapacitásbővítési lehetőség áll még rendelkezésre. Méreteit tekintve elmondható, hogy két standard rackszekrény nagyságú helyet foglal el, és korszerű belső robotika gondoskodik arról, hogy a benne található négy meghajtóba a kazetták automatikusan bekerüljenek. A kazettás eszköz egy frontend szerver mögött foglal helyet, amelyhez fibre channel csatolókon keresztül illeszkedik. Az Oracle szakembereinek közreműködésével beüzemelt berendezéssel egy igen korszerű, robusztus és időtálló tárolási infrastruktúra vált elérhetővé a hazai egyetemek és kutatóintézetek számára.

Az adattároló rendszert archiválási folyamatok elvégezésére használják, azaz képesek adatok hosszabb ideig történő megőrzésére. Hierarchikus storage-menedzsment (HSM) rendszer működik rajta, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy az összes szalagos egységgel folyó művelet teljesen rejtett a felhasználók előtt, azokat a HSM rendszer hajtja végre. A rendszert a regisztrációt követően bármely felsőoktatási, kutató, közgyűjteményi intézmény használhatja.

A videokonferencia-rendszer is megújult

Szintén tegnap jelentették be, hogy tovább fejlődött az NIIF Intézet videokonferencia-felvételi szolgáltatása is. Korábban csak egyedi azonosítással és nem automatizált módon lehetett hozzáférni a videokonferencia-felvételekhez, valamint a felvételek konvertálásához is emberi beavatkozásra és külső számítógépre volt szükség. A fejlesztésnek köszönhetően egy teljesen automatizált rendszer jött létre, ahol föderatív azonosítás után tudnak hozzáférni a felhasználók a videokonferencia-felvételeikhez.

Fontos további eredménye a fejlesztésnek, hogy egyetlen integrált felületen keresztül lehetséges ezentúl videokonferenciát foglalni és a korábbi vagy éppen aktuálisan futó videokonferenciák felvételét elérni. Az új rendszer által lehetségessé vált több formában is elérni egy felvett videokonferencia-tartalmat. A fejlesztés eredményeképpen meg lehet tekinteni egy futó videokonferenciát nagy felbontású élő közvetítés formájában, és az élő közvetítést akár egy külső weboldalba is be lehet ágyazni. Minden felvétel három minőségben érhető el: egy jó minőségű HD felbontásban, egy közepes és egy kisebb, akár mobil eszközökön is lejátszható verzióban.

A lezajlott konferencia után a konferencia felvételét több módon is el lehet érn: video-on-demand módon meg lehet tekinteni streamingként a fentebb említett három felbontásban, vagy ezeket beágyazni külső weboldalba, és végül lehetőség van letölteni azt saját eszközre további feldolgozás vagy egyéb felhasználás (pl. eLearning) céljából. A fejlesztés során beszereztek egy Cisco Telepresence Content Servert, amely háttérszolgáltatásként felelős a videokonferenciák rögzítésekért. A berendezés nagy felbontású Full HD 1080p videokonferenciák rögzítését teszi lehetővé.

  • Kapcsolódó cégek:
  • NIIF

Azóta történt

  • Elindult a Sulinet+ fejlesztési program

    A projekt keretében a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIF) a hazai közoktatás központi informatikai infrastruktúrájának nagyszabású eszköz- és szolgáltatásfejlesztését valósítja meg 2014 végéig.

Előzmények