- Synology NAS
- DIGI kábel TV
- DIGI internet
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Most már tényleg keményen lesújt a jelszómegosztókra a Netflix
- Linux kezdőknek
- Gmail
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
gratula.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
Grat nekik
Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak
-
dchard
veterán
Biztos voltam benne, hogy Te leszel az első hozzászóló.
Én is örülök a megvalósult projektnek, bár elsősorban annak, hogy a kormányváltás után szárnyrakelt hírekből a jelek szerint nem lett semmi, és a szervezet megőrizte az integritását.
Megjegyzésként annyit fűznék hozzá, hogy ugyan valóban elérhető egy hullámhosszonként 40Gbit/s-ot elérő technológia, az iparág elég hamar magárahagyta ezt az irányt mivel az ehhez használt kódolási eljárás több szempontból sem túl előnyös. ehelyett gőzerővel dolgoznak a 100Gbit/s-os változaton, néhány helyen már tesztelték is a megoldást.
A másik ami kimaradt a cikkből, hogy a WDM hálózatokban lehetőség van a foton szintű kapcsolásra. Ez azt jelenti, hogy kialakíthatók olyan útvonalak, amelyek tetszőleges számú HOP-nál transzparens módon haladnak át, így gyakorlatilag nincs késleltetés veszteség. Ezt a technológiát Magyarországon is használják a nagyobb távközlési szolgáltatók.
Itt egy érdekes előadás a HBONE+-ról, érdemes elolvasni.
Dchard
A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]
-
peti_s
addikt
Nem Windowst használnak a "szuper"számítógépeken, hanem kizárólag linuxot, a pécsin pl. Suse Enterprise-t, a Windows állítólag nem kezel le ennyi CPU magot. Amúgy tök felesleges Magyarországra ennyi "szuper"számítógép, egy csomót fogyaszt, egy halom pénz elment rá, nincs kihasználva, és ami a legfontosabb, h nincs kihasználva. (Igen, tudom h kétszer írtam le. )
-
gratulálok..
http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=domperke
-
julius666
addikt
nincs kihasználva, és ami a legfontosabb, h nincs kihasználva.
És volt is ezzel a kihasználatlansággal kapcsolatban valami konkrét tapasztalatod vagy ez csak úgy hasból? A számítási kapacitás tudományos területeken sosem elég.
Az persze más kérdés hogy megéri-e a beruházást, de ezt se te, sem én nem tudjuk megállapítani. -
peti_s
addikt
Nem akarják bevallani, de a fogyasztás nem hazudik. Mondtak IDLE, és terheléses fogyasztást is, és bizony nagyon az IDLE-hez volt közel a pillanatnyi. Amúgy is inkább BP-ről terhelik a többi gépet, de mint írtam, tény h kihasználatlanok. (Közben eszembe jutott, h Debrecenből is állítólag terhelik a hálózatot, de nem igen látszódott. ) Nagyban nyilatkozzák le öregebbnél öregebb bácsik h milyen jó h megjött a "szuper"számítógép ide is, oda is, csak épp ő is tudja h persze, kicsit gyorsabb lesz pár dolog, de amúgy sok értelme nincs. Vennének egy 15-20-s racket, még az sem lenne kihasználva 24 órában. Nem vetem el az ötletét h legyen erősebb gép amivel lehet számoltatni, de ne ennyi, és ne ennyiért.
[ Szerkesztve ]
-
KőkorSzaki
tag
HPC kihasználtság: hát óriásit tévedsz. Több napot állnak sorba a jobok több site-on is. A feladatokat pedig előzetes regisztációhoz kötik, szóval nem Pistike számolja rajta a pít kiscsillió tizedesjegyre.
"Tény h. kihasználatlanok" - nem az.
"kicsit gyorsabb lesz pár dolog" - hát mondjuk van egy feladatom, ami 1 hónap lenne, itt meg lefut 400 szálon 8 óra alatt + sorbanállás. "Kicsit" gyorsabb, ja.
Az, hogy ki honnan "terheli" (de nem a "hálózatot"), az pedig teljesen irreleváns. BP-n pályázati finanszírozás nem tette lehetővé a vidékiekhez hasonló site kiépítését. De SSH-val belép, örül.
[ Szerkesztve ]
-
dekac
tag
-
DarkFater
tag
válasz
KőkorSzaki #9 üzenetére
Hát én speciel örülnék ha kőkorszaki kollégának lenne igaza.
Magyarországon hosszú évekig az volt a baj, hogy ott ült az akadémián sok öreg mókus és mondták az okos dolgokat, de nemzetközi szinten tudományos szempontból SEMMIT nem raktunk le az asztalra (kivéve mondjuk a Szegedi akadémiai kutatóintézetet ahol az elmúlt húsz évben is valaki mindig villantott valami világszenzációt), közben az egyetemeken a tudományos élet nulla volt és semmi nem történt, a diákok csúcstechnikát nem láttak, sőt technikát sem nagyon
Ahogy hallom ez változik és nagyon remélem, hogy nálunk is az lesz egyszer mint Amerikában, hogy a tudományos élet pezseg az egyetemeken és nem csak tanítanak az oktatók, hanem kutatnak is és szakmailag olyan szakemberekké válnak, hogy ha az USÁ-ban azt mondja egy magyar diák, hogy a suliban én a "Kovács" prof csapatában kutattam, akkor többen irigykedve néznek majd rá.
Érzésem alapján ennek kicsit ellentmond az, hogy a Bolognai rendszer bevezetése óta a felsőoktatásban megjelent óriási diákszám mintha kicsit futószalag képzésben venne részt...
Addig röhögtünk azon amit a főnök mondott, amíg rá nem jöttünk, hogy ez a mai feladat...
-
bambano
titán
válasz
DarkFater #11 üzenetére
Ez még mekkora marhaság... ha már tájékozatlan vagy, legalább ne verd nagydobra.
Nyilván ismered az összes magyar egyetem tudományos munkáját, főleg azok után, hogy akadémiával kezdted a mellébeszélést majd váltottál egyetemekre...Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
wetomi
aktív tag
Elárulom, hogy orrotok hegyénél távolabb is létezik világ, arra is gondolni kéne. Rég rossz, ha valamit a pillanatnyi igényekre terveznek.
Ezt több évre tervezték. Csak emelkedni fog a kihasználása. Van egy jó infrastruktúra, amire lehet alapozni a későbbi projekteket. -
bambano
titán
válasz
mrhitoshi #16 üzenetére
ebben nem nagyon hiszek, max. abban, hogy vannak lecsúszott tanszékek, oktatók, akiknek a mentalitása más, mint ami külföldi egyetemeken divat.
de egy csomó oktatót ismerek, akik semmivel sem rosszabbak, mint a nyugatiak, járnak rendszeresen vendégprofesszorként komolyabb egyetemekre, mitől is lenne más az ő mentalitásuk? max. annyi, hogy nálunk kicsit poroszosan tanítanak, nyugaton meg kicsit angolszászosan.
[ Szerkesztve ]
-
peti_s
addikt
válasz
KőkorSzaki #9 üzenetére
Igen, én is hallottam a sorbanállásról. Attól még a fogyasztás tisztán mutatja h idle terhelés közelében van a gép. (Mellesleg kíváncsiságból érdekelne, h azok akik számoltatnak rajta, mennyire hasznos dolgokat csinálnak vele.)
A félreértés elkerülése végett, nem azt mondom h egyáltalán ne legyen "szuper"számítógép, hanem azt, h ami jelenleg megy az pazarlás.
Egy hivatalos kimutatást nagyon szívesen megnéznék 1 heti 24/7-s terhelési adatokról. (Érdekes, amikor érdeklődtem a kihasználtságról, fűt-fát mindent hablatyoltak, még szerencse h ezen kérdésem előtt mutatták a fogyasztását.) Mert az időgrafikon 90%-ban IDLE közeli értéken lesz. És ebben az a legszomorúbb, hogy a mi pénzünkből vették, nincs kihasználva, és folyamatosan zabál, amennyiben igazat mondtak, ~5000 Ft óránként az áram költsége Pécsen, ez egy nap 120 000 Ft, egy hónapban 3 600 000, egy évben pedig 43 200 000 Ft.) Ez a pécsi működési költsége, a többi is a szegedi AMD kivételével ennyibe kerülhet. Ja, és még1x a végére, kihasználatlanok! -
bambano
titán
tessék.
ez ugyan nem a niifi-s szupergép, csak egy hasonló, amit az eltések vettek.
eszerint nemigen megy a loadja 100 alá, következésképp ezt a sületlenséget, amit itt erőltetsz már vagy egy napja, fejezd be.Amikor egyetemi rendszergazda voltam, akkor nálunk vegyészek számoltak vegyületeket, meg az orvosok keresték az aids ellenszerét és erre irgalmatlan kapacitások mentek el. Meghagyom neked a lehetőséget, hogy eldöntsd: az aids ellenszere fontos kérdés-e vagy sem.
annak majd egyszer utána kellene számolni, hogy van-e 5000 forint egy ilyen cucc áramköltsége. elsőre soknak tűnik.
-
syC
addikt
Eduroam hálónak nagyon örülök, elég kényelmes és inspiráló az erdő közepén ülve netelni. Köszi
•
-
peti_s
addikt
Nem sületlenség, a pécsi fogyasztás alapján számomra egyértelműen ilyen terhelés mellett megy. Engem különösen a debreceni, és a pécsi érdekelne. Ha erről is találsz, lsz oszd meg velem. Ám, én egy ilyet találtam.
Attól még h akkor azt számolták, közel sem olyan biztos h most is azt számolják, tehát nyugodtan leírhatod máskor, h nem tudod mit számolnak vele.
Az 5000 Ft az az óránkénti költség, nem épp arra kéne hivatkozni, főleg h egy évben csak az egyik 42 millió.
Én csak szeretném látni a terhelési grafikonokat, szerintem nem olyan lehetetlen kérés. -
bambano
titán
-
peti_s
addikt
Nem vonok le róla semmit, mert az a gép engem nem érdekel. Engem a pécsi, és a debreceni érdekel. Nem magával az elképzeléssel van a problémám, hanem h nem álltak le, és mindjárt több kell. Persze, legyen több, de akkor indokolják is meg h szükség van a többre.
Pillanatnyi fogyasztási értékeket láttam. Megkérdeztem h mennyi az IDLE fogyasztása, és mennyi a 100% közeli. Jóval közelebb volt az IDLE értékhez. Érdeklődtem a terhelésről bezárkóztak, össze-vissza beszélt h hálózaton van, nem csak Pécsről terhelik stb. de nem mondott, mutatott semmi konkrétat. Ezek után had legyek kételkedő addig amíg nem látok terhelési grafikont.(#24) tomab04a, a fogyasztási értékekből vmennyire lehet következtetni, de a terhelési grafikon volna az igazi.
-
big-J
őstag
Mi abban a siker hogy egy rakás pénzt sikerült elkölteniük?
-
XRezs
csendes tag
Általában nagy terheltséggel mennek a gépek. A pécsi gépen jelenleg karbantartás folyik; erről küldtek ki nemrég egy levelet. Debrecenben le van foglalva most az összes node. Szegeden, ahogy látom, kb. 50% a load most.
Természetesen előfordul, hogy messze nem optimálisan megírt programok kerülnek futtatásra, de azt nem lehet mondani, hogy nem használják semmire.[ Szerkesztve ]
-
Jhonny06
veterán
Hát ez fantasztikus.. eközben a legnevesebb műszaki egyetemeken a hallgatók nem tudják felvenni a tárgyakat, mert az infrastruktúra nem elég fejlett és nem bírja a szerver(!). Ezek után vajon mennyire érdekelnek bárkit is az ilyen hírek? Exactly. Maximum azt, aki nem érintett, de az meg fogalom nélkül örül.
-
törölt tag
"a Windows állítólag nem kezel le ennyi CPU magot."
Lekezel. Nem ez az oka.14. TSUBAME 2.0 - HP ProLiant SL390s G7 Xeon 6C X5670, Nvidia GPU, Linux/Windows
(bár kevert)94. Magic Cube - Dawning 5000A, QC Opteron 1.9 Ghz, Infiniband, Windows HPC 2008
Ez tisztán Windows.
Bár az is igaz, hogy tisztán Windows csak 2 van. -
olbaidhun
őstag
Érdekes hír, köszi a cikket.
7o/638-9O93 ► Telón érsz el leghamarabb \_(ツ)_/
-
KAMELOT
titán
De jó ilyet is hallani. Örülök, hogy itt is van ilyen móka. Hajrá!
V1200 - 18CORE - SUPRIMX
-
wetomi
aktív tag
Csak ETR és Neptun alá fölösleges nagyobb vasat tenni, mert egész évre nézve csak pillanatszerűen van/lenne nagyobb terhelésen, ha pedig a többi időben csak malmozna, akkor jönnének a hasonló hsz-ek, hogy nincs kihasználva...
Szegeden pl. évek óta tárgyfelvétel és vizsgafelvétel ideje alatt még plusz 1-2 szervert állítanak be a sorba. Hogy máshol hogy megy, azt nem tudom. Ott sem tökéletes, de jobb a helyzet, mint előtte.
Az, hogy ilyen alapvető igényt nem tudnak rendesen kiszolgálni, az más kérdés, de ne keverjük bele a tudományos számításra kiépített kapacitást. -
Honkydoo
őstag
Ez baromi jó!
Reméljük mégtöbb felfedezés fog születni ez által!"Légy olyan, mint bárki más, tégy olyat, mint senki más."
-
Peethy
őstag
BME-n is most adtak át egy nagy számítási kapacitású gépet, ott a tesztüzem 1-1,5 hónapjában 85%-os kapacitással ment, ha jól emlékszem. Balatoni áramlási szimulációkat futtattak rajta a hallgatók/kutatók pl.
http://ungvaripeter.hu - brand, arculattervezés, marketing
-
Jhonny06
veterán
Nem fölösleges, mert nem arról van szó, hogy 2 másodpercet kell várni és türelmetlen mindenki, hanem egyszerűen nem működik a szolgáltatás, egy katasztrófa. Vidéken talán, de Pesten kb. egyik nevesebb egyetemen sem.
Nyugodtan idekeverhetjük, mert ez is valamilyen pénzből lett és nem kellenek milliárdok erre a célra, csak egy minimális fejlesztés. Annál, hogy működjön a tanulmányi rendszer, aligha van fontosabb egy egyetemen, hiszen minden ezen keresztül fut.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
Azzal a gondolattal, hogy minek fejlesztik a hbone-t, inkább fejlesztenék a tanulmányi rendszert, az a problémám, hogy a tanulmányi rendszer igen erősen épít a hbone által nyújtott szolgáltatásokra... ha leállítanád a hbone szolgáltatásait, akkor kenhetnéd a hajadra a magukban malmozó neptun vagy etr szervereket.
-
bambano
titán
az állami vagy eu-s forrásból származó pénzek mindig célhoz kötöttek, másra nem lehet felhasználni. szóval hiába ülnél 5 milliár huf kp-n, ha van rajta egy cetli, hogy azt optika vásárlásra kell fordítani, akkor arra.
erre mondják köztisztviselő szlengben, hogy pántlikázott.
azon lehetne morogni, hogy miért nem pályáznak etr felújítás pénzre.
-
-
nincsisbéla
aktív tag
Grat nekik!
Mentalita'
-
Amúgy egyszerű lenne megoldani a dolgot... Ha kihasználatlanság van, el kell adni a gépidőt.
Erről amúgy volt is szó.@bambano : Hát nem tudom, itt a PTE-n én több lecsúszott tanszéket látok, nulla tantervvel, oktatókkal, mint amennyi igazán csinál valamit.
1-2 tényleg jó, a többi meg vegetál.[ Szerkesztve ]
Veszek _hibás_ LCD monitort,fényképezőgépet, objektívet, routert ---- Mutogatni való hater díszpinty
-
dajkopali
HÁZIGAZDA
mivel a PTE gépéről írtam, így ott képben vagyok: úgy szól a szerződés, hogy direkt pénztermelő feladatokra nem adhatják bérbe a gépet, tehát, hogy hülye példát mondjak, bérszámfejtésre nem lehet, viszont ha egy magáncég kutatási-fejlesztési célból kéri az üzemidőt, akkor igen - ez céljuk is az üzemeltetőknek, elmondták, hogy erre a bevételre számítanak és szükségük is van rá
persze, ez elég rugalmas dolog sok minden belefér..."fácánjava calvadosban/teljesítünk, egyre jobban " - Konok Péter
-
bambano
titán
persze, a cluster management szerver idle-ben fut, miközben a számolós node-ok számolnak, mint állat. az lenne a baj, ha a management szerver ki lenne padlózva, mert az azt jelentené, hogy valami történt a clusterrel és az nem számol, nem kutat.
Új hozzászólás Aktív témák
it Három év alatt több milliárdos fejlesztést hajtottak végre az akadémiai infrastruktúrában, büszkék lehetünk arra, hogy e téren hazánk versenyképes marad.
- Cyberpunk 2077
- Revolut
- Hobby elektronika
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Fotók, videók mobillal
- Synology NAS
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- Az új 5-ös BMW tisztán elektromos hajtással is elérhető
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- EmPoWeR: Költözés uTorrent-ből qBittorrent-be
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad A475 - AMD A12 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U757 - i5-6.Gen I 8GB I 500GB SSD I 15,6" FHD I Magyar I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 i5-8250U I 8GB I 128-256GB SSD I 13,3" I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! HP ProBook 650 G2 - i5-6.Gen I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6.Gen I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia
Állásajánlatok
Cég: KIFÜ
Város: Budapest
Cég: Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség
Város: Debrecen