Súlyos vádak miatt magyarázkodik a Facebook

A Facebook szerint a The Wall Street Journal cikksorozatában megjelent nagyon súlyos vádak mind tévesek és félrevezetőek.

A The Wall Street Journal az elmúlt időszakban nagyon súlyos vádakat fogalmazott meg a Facebookkal szemben, a vállalat a napokban azonban mindent visszautasította, azt állítva, hogy azok tévesek és félrevezetőek, továbbá hasonló módon ábrázolják a Facebook vezetését és dolgozóit.

A WSJ cikksorozata a Facebook belsős dokumentumaira alapozott, amelyben kutatások, online dolgozói beszélgetések, vezetők prezentációs tervei is szerepeltek – ezek alapján pedig a Facebook kutatói azonosítják a platformot övező problémákat, de a cég nem oldja meg a gondokat.

A WSJ szerint a Facebook például részlegesen vagy teljes mértékben felmenti a szabályzata alól a híres vagy fontos felhasználókat, figyelmen kívül hagyja az Instagram fiatalokra gyakorolt káros hatásait, továbbá úgy módosítja az algoritmusokat, hogy a platform „dühösebb” legyen. Arra is gyengén reagált a cég, amikor a dolgozók figyelmeztették, hogyan használják a platformot a fejlődő országokban emberkereskedők.

Nick Clegg Facebook-alelnök külön blogbejegyzésben részletezte a Facebook válaszát, és teljesen hamisnak nevezte azt a vádat, hogy a cég kutatásokat végez, majd szisztematikusan és szándékosan figyelmen kívül hagyja az eredményeket, ha az kényelmetlen a vállalat számára. Állítása szerint a Facebook tisztában van a globális platform működtetésének jelentős felelősségével, és komolyan veszi a témát. Munkájuk téves jellemzését és szándékaik hamis ábrázolását kategorikusan visszautasítják.

Azóta történt

Előzmények