Több mint 1 milliárd arcot töröl a Facebook, vége az automatikus felismerésnek

Leáll az arcokat automatikusan címkéző rendszer, és a meglévő egyedi sablonokból is több mint 1 milliárdot törölnek.

Sokakat meglepett a Facebook napokban bejelentett döntése, amely szerint leállítják az arcok automatikus felismerését és címkézését.

Ez a rendszer találta ki eddig arcok alapján, hogy egy-egy fotón ki szerepel. Aki eddig használta a funkciót, annál az automatikus felismerés leáll, a Facebook pedig a meglévő egyedi arcfelismerési sablonokból több mint 1 milliárdot töröl.

Így az arcokat automatikusan sem az emlékeknél, sem a fotóknál, sem a videóknál nem lehet majd felismerni, a funkciót vissza sem lehet kapcsolni. A Facebook arra kéri a használóit, manuálisan címkézzék a bejegyzéseket.

A látássérültek számára mellékelt képleírás sem tartalmazza majd többé az emberek neveit.

Azt ígérik, hogy a változtatások a következő hetekben lépnek életbe, és azért, mert az arcfelismeréssel kapcsolatos, növekvő társadalmi aggályokkal szemben mérlegelni kell a pozitív használati módokat – főleg azért, mert a hatóságok sem álltak még elő egyértelmű szabályokkal. A Facebook szerint nyíltan kell megvitatni az arcfelismerés társadalomban betöltött hosszú távú szerepét, és azok között, akiket a legjobban érint. Azt ígérik, részt vesznek a párbeszédben, és civil csoportokkal, hatóságokkal dolgoznak majd együtt az ügyben.

Azóta történt

Előzmények